Sanofi și Luminostics își unesc forțele pentru dezvoltarea unei soluții de auto-testare COVID-19, cu ajutorul telefonului mobil inteligent

  • Companiile negociază în prezent o colaborare pentru dezvoltarea unei soluții de testare COVID-19, în baza tehnologiei dezvoltate și deținute de Luminostics.
  • Sanofi va pune la dispoziție rețeaua globală de distribuție pentru a asigura disponibilitatea globală a soluției de testare, dacă va primi aprobările de reglementare relevante.

Compania farmaceutică Sanofi și startup-ul american de tehnologie medicală Luminostics au semnat un acord în vederea evaluării unei colaborări pentru dezvoltarea unei soluții unice de auto-testare pentru COVID-19. Luminostics va pune la dispoziție tehnologia proprie pentru pentru testarea COVID-19, în timp ce Sanofi va contribui cu experiența de cercetare clinică în zona de testare și capacitățile de testare. Scopul colaborării este de a oferi o soluție disponibilă direct populației cu ajutorul telefonului mobil inteligent, care să elimine nevoia actuală de resurse medicale specializate și testare în laborator.

„Acest proiect de parteneriat ar putea însemna o altă etapă importantă în lupta Sanofi împotriva COVID-19. Dezvoltarea unei soluții de auto-testare în colaborare cu Luminostics ar putea oferi un răspuns clar unei persoane, dacă este infectată sau nu, în doar câteva minute”, a declarat Alan Main, Vicepreședinte Executiv, Sanofi – divizia Consumer Healthcare. „După anunțul din urmă cu câteva zile  a parteneriatului fără precedent cu GSK, în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin, ambiția companiei noastre este de a găsi în continuare modalități de a ajuta la rezolvarea acestei situații pandemice”, a adăugat reprezentantul Sanofi.

Astfel, cele două companii își propun să ofere, direct către consumatori, o soluție de testare cu sensibilitate și specificitate ridicată, care poate detecta virusul COVID-19 din probele respiratorii. Timpul total de la colectarea eșantionului până la rezultate este estimat la 30 de minute sau mai puțin.

Soluția de testare va fi posibilă cu ajutorul:

  • unei aplicații iOS / Android pentru a instrui un utilizator cum să execute testul, să colecteze și să proceseze datele cu scopul de a afișa rezultatele testelor. Apoi, aplicația va conecta utilizatorii cu un serviciu de telemedicină;
  • un adaptor refolosibil compatibil cu majoritatea tipurilor de smartphone-uri;
  • consumabile pentru colectarea, prepararea și prelucrarea probelor.

În timpul crizei actuale COVID-19, testarea în masă, rapidă și cu rezultate de încredere, este una dintre strategiile cheie pentru ținerea sub control a focarelor pandemiei. În timp ce testele rapide efectuate de personal specializat au fost puse la dispoziție relativ repede – deși nu într-o cantitate suficientă – nu există în prezent o soluție de autotestare disponibilă fără rețetă din partea medicului.

Având în vedere tehnologia existentă și prototipurile Luminostics, cele două companii își propun să înceapă activitățile de dezvoltare în următoarele săptămâni. În paralel, ambele părți se așteaptă să ajungă la un acord final de colaborare, care să includă și un plan accelerat de fabricație. Scopul este finalizarea soluției de auto-testare până la finalul anului 2020, în vederea obținerii autorizațiilor de reglementare necesare.

Mai multe detalii despre soluția de auto-testare