Importanța inovației

Inovația în medicină salvează vieți, dacă pacienții au acces la ea.

 

Inovația în medicină, în general, și medicamentele de nouă generație, specific, aduc beneficii majore sănătății populației, societății, bugetului de sănătate. Pacienții români, ca toți ceilalți pacienți europeni, au dreptul de a avea acces la această inovație.

 

Prevenția este primul pas în efortul de a rămâne sănătos. Însă, atunci când este prea târziu pentru a preveni, medicamentele sunt o soluție eficientă pentru îmbunătățirea stării de sănătate.

 

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în prezent există peste 30.000 de boli cunoscute și doar pentru 25% dintre acestea s-a descoperit un tratament eficient. Prin urmare, pentru restul de 75% dintre afecțiunile cunoscute încă se caută un tratament.

Acest lucru se poate realiza doar prin continuarea investițiilor în cercetarea și dezvoltarea de noi molecule.
 

Companiile membre ARPIM au descoperit majoritatea tratamentelor existente astăzi în lume, pentru unele dintre cele mai răspândite boli.

 

Datorită inovației în medicină variola a devenit prima afecțiune eradicată la nivel mondial. Infectarea cu virusul HIV nu mai este echivalentul unei condamnări la moarte, pacientul având o speranță de viață asemănătoare cu cea a unui om sănătos, cu tratamentul corespunzător. Hepatita C a devenit o boală curabilă. Și multe dintre bolile infecțioase, cândva fatale, astăzi nu mai reprezintă o amenințare datorită dezvoltării vaccinurilor. Iar rata întoarcerii în câmpul muncii după un diagnostic de cancer a crescut cu peste 75%.

 

Industria farmaceutică este principalul investitor la nivel mondial în cercetare și dezvoltare și alocă mai multe resurse chiar decât industria de IT sau cea auto.

De la moleculă la medicament

 

Procesul de creare a unui medicament inovator presupune investiții financiare majore din partea companiilor farmaceutice, deoarece, pe lângă procesul de producție propriu-zis, un medicament original este descoperit de echipe de cercetători care pot lucra mai bine de 15 de ani și este supus unor teste clinice riguroase și costisitoare, înainte de a fi pus pe piață.

 

Un medicament de ultimă generație are în spate un proces de cercetare și dezvoltare care presupune investiții de aproximativ 2 miliarde de euro din partea companiei.

Din peste 10.000 molecule, molecula fiind baza unui viitor medicament, cercetătorii identifică una singură care se dovedește a avea potențial terapeutic și duc mai departe procesul ei de dezvoltare. Medicamentul astfel obţinut trece prin etapa studiilor clinice și dacă se dovedește a fi sigur și eficient pentru pacienți atunci el este transmis spre aprobare autorităților competente.

 

Studiile clinice reprezintă o etapă esențială în dezvoltarea de noi medicamente.

 

 

 

Sunt, de altfel, cea mai lungă și cea mai costisitoare etapă; investiţia în această etapă reprezinţă aproximativ 2 treimi din costul mediu necesar pentru dezvoltarea unui nou medicament.
 

Un pacient care participă la un studiu clinic primește un medicament inovator, la care nu ar avea altfel acces, este monitorizat în permanență și beneficiază, per ansamblu, de o îngrijire medicală apropiată de standardele europene.

Odată cu comercializarea acestor medicamente se permite, de fapt, continuarea ciclului de cercetare și dezvoltare, păstrând speranța că și cele mai grave boli vor putea fi tratate în viitor.

 

Fără acest efort continuu, progresul în medicină ar stagna.  Un pacient tratat cu medicamente de ultimă generație se recuperează mai repede, petrece mai puțin timp în spital, generează mai puţine cheltuieli indirecte, are o calitate mai bună a vieții. Și toate costurile indirecte (consultaţii medicale repetate, analize, recăderi terapeutice, lipsa productivităţii etc.) asociate tratării unui pacient cu alternative terapeutice vechi sunt astfel economisite.

Stiați că ...

 

… În prezent există în faza de cercetare peste 700 de medicamente și vaccinuri, adică tot atâtea speranțe pentru pacienții care suferă de diferite afecțiuni?

 

… La momentul actual există 30,000 de boli identificate în lume și doar pentru 25% dintre ele există un tratament eficient?

 

… Dezvoltarea unei terapii noi este un proces îndelungat, costisitor și în același timp foarte dificil, pentru că nu prezintă garanții de succes?

 

… Pentru dezvoltarea unei singure molecule care stă la baza dezvoltării unui nou medicament se poate investi până la 2 mld. euro și este un proces care poate dura chiar și 15 de ani?

 

… Companiile farmaceutice investesc anual peste 20% din cifra de afaceri în cercetare și dezvoltare de noi molecule cu potențial terapeutic, care ajută la progresul științific și medical, precum și la creșterea speranței de viață a pacienților?