ARPIM a semnat scrisorea comună cu privire la COVID-19 și Cancer, lansată la nivel internațional

Accesul pacienților cu cancer la diagnostic, tratament și îngrijiri medicale trebuie să se mențină și în contextul pandemiei de COVID-19. Peste 290 de organizații internaționale, naționale și regionale de cancer din întreaga lume, inclusiv Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer (ECPC), Asociația Centrelor Comunitare pentru Cancer (ACCC), Uniunea pentru Controlul Internațional al Cancerului (UICC) și Organizația Europeană a Cancerului (ECO), au lansat o scrisoare comună cu privire la COVID-19 și Cancer cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, 7 aprilie 2021.

Printre organizatiile semnatare, din Romania se numară: Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Asociația Dăruiește Viață, Asociația Sănătate pentru Comunitate, Fundația Renașterea, ABC Suceava,  APSCO România (Assessment of Psycho-Social and Communication Needs In Oncology Patients), Asociația Română Împotriva Leucemiei, Myeloma Euronet Romania.

Scrisoarea a fost prezentată publicului larg și presei într-un eveniment online și este distribuită factorilor de decizie la nivel mondial.

Noul coronavirus a adus suferință tuturor sistemelor de sănătate, dar mai ales a avut un impact profund asupra persoanelor afectate anterior de alte boli, în special de cancer, în toate țările din întreaga lume. În consecință, a indus rezultate grave în diagnosticul și tratamentul pacienților actuali și viitori cu cancer, perturbând screening-ul cancerului și ducând la întârzierea sau alternarea tratamentului împotriva cancerului.

Scrisoarea comună rămâne deschisă până la 21 aprilie 2021 pentru aprobări suplimentare ale oricăror părți interesate relevante, inclusiv asociații de pacienți, mediul academic, organizații de cercetare sau industrie. Inițiativa poate fi susținută prin acest link.

Vezi aici scrisoarea comună – COVID-19 și Cancerul