Sanofi și GSK își unesc forțele într-o colaborare fără precedent pentru crearea unui vaccin împotriva COVID-19

  • Se preconizează că vaccinul candidat va intra în studii clinice în a doua jumătate a anului 2020 și, dacă va avea succes, va fi disponibil în a doua jumătate a lui 2021

Sanofi și GSK anunță semnarea unei scrisori de intenție pentru dezvoltarea unui vaccin cu adjuvant împotriva COVID-19, folosind tehnologia inovatoare a ambelor companii, pentru a ajuta în abordarea pandemiei actuale.

Sanofi va contribui cu antigenul proteina S COVID-19, care se bazează pe tehnologia ADN-ului recombinant. Astfel s-a creat un antigen cu potrivire genetică exactă cu proteinele găsite pe suprafața virusului, iar secvența ADN care codifică acest antigen a fost combinată în ADN-ul platformei de expresie baculovirus, baza vaccinului gripal recombinant produs de Sanofi și autorizat în SUA.

GSK va contribui cu tehnologia de adjuvant pandemic, cu rezultate deja dovedite. Utilizarea unui adjuvant poate avea o importanță deosebită într-o situație pandemică, deoarece poate reduce cantitatea de proteine de vaccin necesară per doză, permițând producerea mai multor doze de vaccin și, prin urmare, contribuind la protejarea mai multor oameni.

Companiile intenționează să inițieze studii clinice de faza I în a doua jumătate a anului 2020 și, dacă au succes, sub rezerva unor considerente de reglementare, urmăresc să finalizeze dezvoltarea produsului, astfel încât acesta să fie disponibil, în a doua jumătate a anului 2021.

Având în vedere provocările umanitare și financiare fără precedent ale acestei pandemii, ambele companii consideră că accesul global la vaccinuri împotriva COVID-19 reprezintă o prioritate. GSK și Sanofi se angajează să colaboreze astfel încât vaccinul dezvoltat în comun să fie accesibil publicului larg, precum și prin mecanisme care să ofere acces echitabil pentru oameni din întreaga lume.

Mai multe detalii – website oficial Sanofi

Mai multe detalii – website oficial GSK