COVID-19: 6 vaccinuri de află în faza I de studiu pe oameni. Se așteaptă ca unul dintre ele să intre în faza II de studiu în curând

Conform unui articol din Nature, încă două noi vaccinuri împotriva COVID-19 se află în faza I de studiu pe oameni: LV-SMENP-DC al Shenzhen Geno-Immune Medical Institute și Pathogen-specific aAPC al aceluiași institut din Shenzhen.

Vaccinul LV-SMENP-DC (Lentiviral Minigene Vaccine), care conform clinicaltrials.gov a intrat în studiu clinic, cu aproximație, la data de 24 martie 2020 (pot exista variații ale acestei date), este un vaccin bazat pe celule dendritice modificate cu un vector lentiviral care exprimă minigene sintetice bazate pe domenii ale proteinelor virale selectate; administrat cu limfocite T citotoxice specifice antigenului.

Vaccinul Pathogen-specific aAPC, care conform clinicaltrials.gov a intrat în studiu clinic la data de 15 februarie (nu se specifică data începerii fazei I), este bazat pe celule prezentatoare de antigen artificiale (aAPC) modificate cu vector lentiviral care exprimă minigene sintetice bazate pe domenii de proteine ​​virale selectate.

De asemenea, conform unui raport al CanSino Bio, vaccinul lor, Ad5-nCoV (vaccin recombinant adenovirus), urmează să intre „curând” în studiul de faza II, la doar 3 săptămâni de la începerea studiului de faza I (aproximativ 16 martie). Înscrierea virtuală în studiul de faza 2 a început deja, punând CanSino înaintea tuturor celorlalți candidați.

Toate cele trei vaccinuri menționate mai sus sunt de nouă generație, obținute prin tehnologii complexe. Conform aceluiași articol din Nature, o caracteristică importantă în peisajul de cercetări și dezvoltări ale vaccinurilor pentru COVID-19 este reprezentată de gama variată a platformelor tehnologice evaluate, incluzând acizii nucleici (ADN și ARN), particule asemănătoare virusului, peptide, vector viral (replicativ și non-replicativ), proteine recombinante, virusuri vii atenuate și virusuri inactivate. Multe dintre aceste platforme nu se numără în prezent printre bazele vaccinurilor deja autorizate, dar experiența în domenii precum oncologia încurajează dezvoltatorii să exploateze oportunitățile noi, pentru o viteză crescută de dezvoltare și fabricație.

Mai multe detalii în Raportul de Gardă