Raportul de Gardă: Dezvoltarea vaccinului împotriva COVID-19

Mobilizare fără precedent a comunității științifice și a autorităților de reglementare pentru a descoperi un vaccin sigur și eficace împotriva Covid-19, într-un timp cât mai scurt. Premisele sunt favorabile, startul a fost rapid, dar trebuie cu toții să știm că drumul poate fi mai lung decât ne-am dori, dar totuși mai scurt decât suntem obișnuiți. Unde suntem acum?

Genomul SARS-CoV-2, secvențiat rapid

Pe 8 decembrie 2019, în China era diagnosticat primul pacient cu o formă atipică de pneumonie, boală care avea să fie ulterior denumită drept COVID-19, de către Organizația Mondială a Sănătății. După o lună, pe 10 ianuarie 2020, agentul cauzal al bolii, virusul SARS-CoV-2, a fost descifrat, iar genomul său a fost publicat două zile mai târziu. Întreaga comunitate de cercetare, din Asia, SUA și Uniunea Europeană, a început să folosească informația genomică pentru a inventa și valida teste de diagnostic pentru boală, dar și pentru a realiza un vaccin sau pentru a identifica tratamentul potrivit.

În privința diagnosticului, lucrurile s-au mișcat foarte repede, iar în acest moment sunt sute de laboratoare publice și private, în întreaga lume, care au dezvoltat teste bazate pe determinarea prin tehnica numită real time PCR. Pentru dezvoltarea vaccinului și descoperirea unui tratament etiologic, avansul nu este însă la fel de mare, la acest moment. Dar avem totuși motive de optimism.

Mai multe informații, în articolul următor: Bătălia #COVID19, în laborator. În cât timp am putea avea un vaccin? Au început primele două studii de faza I pe oameni