Mai multe metode de tratament împotriva COVID-19 sunt testate în România și în lume

Atenția este centrată zilele acestea pe descoperirea unei terapii cu rezultate pozitive la cât mai mulți pacienți diagnosticați cu noul coronavirus. În prezent, nu există niciun tratament care să fie declarat la nivel global ca fiind eficient împotriva COVID-19, dar tot mai multe state au declarat că testează diferite metode de tratament.

Cu toate acestea, tratamente aprobate deja au fost utilizate pentru a ameliora simptomele și pentru pacienții în stare gravă sau cu complicații.

PROTOCOL DE TRATAMENT AL COVID-19, EMIS DE MINISTERUL SĂNĂTĂȚII DIN ROMÂNIA

UPDATE:  Ministerul Sănătății a emis un nou ordin pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, emis joi, 26 martie, care îl modifică anexa ordinului din 23 martie.

Documentul emis de Ministerul Sănătății, publicat în Monitorul Oficial 253 de vineri, 27 martie, include detalii despre mai multe tipuri de medicamente folosite și recomandate, precum și un nou tratament propus în funcție de severitatea cazului și factorii de risc pentru evoluția severă.

Documentul poate fi consultat aici:  Protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, din 26.03.2020

 

Ministerul Sănătății a emis un protocol de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 care produce boala COVID-19, iar acesta a intrat în vigoare pe 24 martie, după ce a fost publicat în Monitorul Oficial. Conform documentului, medicamentele propuse se bazează pe experiența epidemiei de SARS din 2003, MERS din 2012 și pe datele acumulate până acum din epidemia SARS-CoV-2.

Direcțiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, unitățile sanitare publice și private, precum și personalul medical implicat în furnizarea de servicii medicale din specialitățile implicate trebuie să țină cont de prevederile ordinului emis de Ministerul Sănătății.

În document sunt detaliate toate schemele de tratament recomandate în funcție de forma de boală – ușoară (primele trei zile de la debutul clinic sau cei cu factori de risc), formă medie, formă severă sau critică a bolii. Tratamentul include paracetamol, lopinavir/ritonavir sau în unele cazuri hidroxiclorochină, remdesivir, tocilizumab. Pacienții asimptomatici nu se tratează.

Documentul poate fi consultat aici: PROTOCOL de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2

Durata de tratament este una orientativă, ea se poate prelungi sau scurta în funcție de evoluția pacientului, însă fără a se reduce sub cinci zile, cu condiția să nu apară efecte adverse severe. Cazurile ușoare se pot externa rapid sau chiar îngriji la domiciliu, cu următoarele recomandări (în baza recomandărilor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, 10 martie 2020): minimum 14 zile de izolare cu monitorizarea stării de sănătate (direct sau telefonic) și cu anumite precauții: cameră individuală, purtarea măștii, pacientul trebuie să mănânce singur, să acorde o atenție deosebită igienei mâinilor, acesta nu trebuie să iasă din casă, pentru a proteja membrii familiei și comunitatea.

Medicamente în teste la nivel Mondial

În lupta pentru „dovezi științifice clare și puternice”, Organizația Mondială a Sănătății a lansat un studiu clinic multianual pentru testarea a patru regimuri de medicamente ca terapii pentru COIVD-19, similare cu cele folosite în prezent în România: un medicament antiviral experimental numit Remdesivir, medicamentul antimalarian clorochinină (sau hidroxiclorochina aferentă), o combinație a două medicamente HIV și aceleași două medicamente HIV împreună cu interferonul beta anti-inflamator.

Studiul va fi flexibil și ar putea adăuga abordări sau locații suplimentare de tratament în timp. Acest studiu este similar cu studiul adaptativ pe care l-a început Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase în SUA în februarie, care inițial și-a propus să testeze remdesivir, dar care s-ar putea extinde și la alte medicamente.

La nivel global și European, companiile farmaceutice inovative declară că  lucrează continuu pentru a găsi vaccinuri, soluții de diagnostic și tratamente pe care să le folosească în lupta împotriva coronavirusului, însă procesul este unul de durată. Potrivit datelor Federației Europene a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice, la 16 martie 2020 erau active la nivel global aproximativ 82 de studii clinice, fie în desfășurare, fie în planificare, trei fiind deja realizate în Uniunea Europeană.

Italia aprobă de urgență încă un tratament pentru COVID-19

Autoritățile din Italia, țara cu cele mai multe decese cauzate de noul coronavirus, vor aproba utilizarea clorochine și a hidroxiclorochinei ca tratament pentru COVID-19, potrivit La Stampa. Până acum, medicamentele erau utilizate în lupta cu malaria. Decizia vine după ce Guvernul francez a făcut deja pași în acest sens și a autorizat folosirea celor două substanțe la pacienții cu SARS-CoV-2. De asemenea, în Italia ar putea fi utilizate mai multe medicamente anti-SIDA, printre care Lopinavir/Ritonavir. În plus, specialiștii italieni testează eficiența a 25 de tratamente și 35 de vaccinuri.

Detalii, aici: Italia aprobă de urgență un tratament anti-coronavirus

PLASMA UMANĂ, UTILIZATĂ CA METODĂ DE TRATAMENT ÎN SUA

În cadrul unui nou protocol de investigare de urgență, Agenția Americană a Medicamentelor (FDA) a aprobat utilizarea în teste a plasmei colectate de la pacienții care s-au vindecat de coronavirus  pentru a trata bolnavii în starea cea mai gravă, în baza solicitărilor venite de la investigatori. Transfuzia de plasmă a fost folosită și în China pentru a trata pacienții cu COVID-19, dar este limitată de numărul de persoane recuperate care pot dona.

Tratamentul a fost folosit anterior pentru a combate focarele de gripă și rujeolă înaintea vaccinurilor, a fost testat recent împotriva SARS și Ebola și ar putea să funcționeze inclusiv pentru COVID-19. Medicii din China au încercat primele tratamente COVID-19 folosind ceea ce cărțile de istorie numesc „ser convalescent” – astăzi, cunoscut sub numele de plasmă donată – de la supraviețuitorii noului virus.

Guvernatorul Andrew Cuomo a anunțat luni că plasma va fi testată și în New York pentru a-i trata pe cei mai bolnavi dintre cei peste 25.000 de pacienți cu coronavirus din stat.

„Având în vedere urgența de sănătate publică reprezentată de focarul în expansiune de COVID-19, în timp ce se efectuează studii clinice, FDA facilitează accesul la plasma convalescentă COVID-19 pentru utilizare la pacienții cu infecții COVID-19 grave sau care le pot pune viața în pericol “, a declarat Agenția într-o declarație, deși oficialii au recunoscut că metoda nu funcționează pentru fiecare boală.

Plasma de la pacienții recuperați este bogată în anticorpi dezvoltați de către sistemul lor imunitar pentru a lupta împotriva infecției. China a început să folosească această metodă veche pentru a trata pacienții încă de luna trecută, iar tratamentul poate fi cea mai bună speranță pentru bolnavii critici de COVID-19, în timp ce oamenii de știință lucrează la dezvoltarea de noi tratamente specifice pentru boală și testează medicamente experimentale, cum ar fi clorochina și remdesivir.

Acum, o rețea de spitale din SUA care așteaptă permisiunea FDA pentru a începe studii mari ale perfuziilor, atât ca posibil tratament pentru bolnavi, cât și ca protecție temporară asemănătoare vaccinului pentru persoanele cu risc ridicat de infecție, va putea începe administrarea acestora. Nu există nicio garanție că va funcționa, scrie presa internațională

Ce este mai exact această posibilă terapie?

Atunci când o persoană este infectată cu un anumit germen, organismul începe să creeze proteine ​​special concepute – numite anticorpi – pentru a lupta împotriva infecției. După recuperare, acești anticorpi se regăsesc în sângele supraviețuitorilor – în special plasma, partea lichidă a sângelui, pentru luni întregi, chiar ani.

Unul dintre studiile planificate ar testa dacă administrarea perfuziilor cu plasmă bogată în anticorpi în cazul pacienților nou-diagnosticați cu COVID-19, de la cei care s-au vindecat, ar stimula organismul să combată virusul. Pentru a vedea dacă funcționează, cercetătorii vor măsura dacă tratamentul le-a oferit pacienților o șansă mai bună de a trăi sau au redus nevoia aparatelor de respirat.

Spre deosebire de un vaccin, protecția ar fi doar temporară. Un vaccin antrenează sistemul imunitar al oamenilor să producă propriii anticorpi împotriva unui germene țintă. Abordarea prin perfuzie cu plasmă le-ar oferi oamenilor o doză temporară cu anticorpii altcuiva, care au o viață scurtă și necesită doze multiple. Cu toate acestea, dacă FDA va aproba, un al doilea studiu va viza perfuziile plasmatice bogate în anticorpii anumitor persoane cu risc ridicat de expunere repetată la COVID-19, cum ar fi personalul spitalelor sau personalul de urgență, a spus dr. Liise-anne Pirofski, de la Sistemul de Sănătate Montefiore din New York și Colegiul de Medicină Albert Einstein.

Mai multe informații sunt disponibile aici: https://forum.facmedicine.com/threads/fda-approves-use-of-plasma-from-recovered-coronavirus-patients-to-treat-the-sickest-patients.48382/