Bătălia COVID-19:  Proiecte și inițiative de cercetare, cu sprijinul UE

“Există o nevoie urgentă de a colecta informații științifice și de a colabora atât în ​​cadrul UE cât și la nivel mondial cu privire la dezvoltarea unui vaccin în cel mai scurt timp posibil și punerea la dispoziția tuturor celor care au nevoie, fără bariere geografice. Vom accelera sprijinul nostru către echipele de cercetare și companiile europene în acest sens”, se arată în cea mai recentă declarație a membrilor Consiliului European.

Uniunea Europeană acordă o atenție deosebită proiectelor de cercetare și susține, prin finanțări considerabile, lupta împotriva COVID-19. “Salutăm inițiativele luate de Comisie, Consiliul European de Inovare și Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI) în a oferi sprijin financiar pentru răspunsul clinic și de sănătate publică la pandemia COVID-19”, se mai arată în declarația publicată pe 26 martie 2020.

Ca răspuns, Federația Europeană a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice, din care face parte și ARPIM, a salutat abordarea proactivă adoptată de Comisie și Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) pentru a menține un dialog constant cu industria inovativă de medicamente, împreună cu alți actori din lanțul de aprovizionare cu medicamente.

47,5 milioane EUR pentru 17 proiecte de cercetare la nivelul Uniunii Europene

O mai bună înțelegere a COVID-19 și a răspândirii acestui virus este esențială pentru a detecta boala, a trata și a proteja pacienții și, în final, pentru a controla epidemia. Acesta este motivul pentru care, la 30 ianuarie 2020, Comisia Europeană a lansat un apel pentru proiecte de cercetare numit „SC1-PHE-CORONAVIRUS-2020: Îmbunătățirea cunoștințelor clinice și de sănătate publică pentru un răspuns optim la epidemia COVID-19”, alocând un buget de 47,5 milioane EUR.

În urma evaluării de către experții independenți, 17 proiecte de cercetare au fost selectate pentru finanțarea din partea Comisiei Europene, scopul acestora fiind creșterea înțelegerii noului coronavirus (SARS-CoV-2), un management clinic mai eficient al pacienților infectați cu virusul și un răspuns optim  la amenințarea de sănătate publică. În cadrul celor 17 proiecte, vor lucra 136 de echipe de cercetare din UE și nu numai.

Domenii de cercetare:

  • îmbunătățirea datelor epidemiologice și de sănătate publică, inclusiv pregătirea și răspunsul la focare COVID-19
  • teste rapide de diagnosticare
  • noi tratamente
  • vaccinuri noi

O astfel de reacție rapidă este posibilă datorită liniei bugetare permanente alocată fondurilor de cercetare de urgență, pe care Comisia Europeană le menține în cadrul programelor de lucru anuale Horizon 2020 pentru cercetarea în domeniul sănătății.

Mai multe detalii: Cele 17 proiecte de cercetare

90 de milioane EUR pentru cercetare, prin IMI

De asemenea, o cerere de propuneri de cercetare (cu termen limită 31 martie 2020) a fost anunțată de Inițiativa Medicamentelor Inovatoare (Innovative Medicines Initiative – IMI) la începutul lunii martie 2020, ce are ca scop sprijinirea proiectelor de dezvoltare de tratamente și diagnostice împotriva COVID-19.

IMI este un parteneriat public-privat între UE și industria farmaceutică prin intermediul Federației Europeane a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice

Comisia Europeană finanțează IMI prin Horizon 2020 și va contribui cu până la 45 de milioane de euro la acest apel. Se estimează un angajament la o scară similară din partea industriei farmaceutice, astfel încât investiția totală ar putea ajunge până la 90 de milioane EUR. 13 companii au răspuns până acum acestui apel și lucrează la foc continuu, la nivel european.

Pregătire în caz de amenințări globale

Potrivit Comisiei Europene, în ultimii ani instituția a investit foarte mult în cercetare pentru a se pregăti pentru acest tip de urgență de sănătate publică, precum și pentru a stabili mecanisme de finanțare pentru cercetare de urgență.

Mai multe proiecte finanțate de UE (atât din Programul-cadru 7, cât și de la Orizont 2020) contribuie în prezent la activitățile de pregătire și răspuns la nivel european și global.

Alte proiecte declanșate de CE:

  • PREPARE: Acest proiect a primit o subvenție UE de 24 de milioane de euro în 2014. Proiectul sprijină activitatea de pregătire a spitalelor din Europa și îmbunătățește înțelegerea acestora asupra dinamicii focarului. Activitățile implementate de PREPARE sunt planificate și desfășurate în strânsă colaborare cu rețelele partenere, cu Comisia Europeană în aliniere cu OMS și ECDC.
  • GLOBAL RESEARCH COLLABORATION FOR INFECTIOUS DISEASE PREPAREDNESS NETWORK (GLOPID-R): Comisia Europeană lucrează cu alți finanțatori de cercetare prin intermediul GLopid-R. Această rețea este mobilizată pentru a facilita un răspuns rapid și eficient la acest focar, în coordonare cu agenda publică și abordarea nevoilor prioritare de cercetare. Subvenția UE pentru sprijinirea acestei rețele este de 1,3 milioane EUR.
  • VERSATILE EMERGING INFECTIOUS DISEASE OBSERVATORY (VEO): Acest nou proiect a primit o subvenție UE de 15 milioane de euro în ianuarie 2020 din partea CE, pentru soluții de diagnostic și colectare de date, inclusiv din rețelele de socializare.
  • MONITORING OUTBREAK EVENTS FOR DISEASE SURVEILLANCE IN A DATA SCIENCE CONTEXT (MOOD): În ianuarie 2020, acest nou proiect a primit 14 milioane de euro pentru a se concentra pe extragerea datelor și realizarea unui model epidemiologic.

Află mai multe informații: Acțiuni pentru combaterea noului coronavirus