La începutul lunii februarie 2020, în contextul epidemiei cu noul coronavirus, SARS-CoV-2, Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA) și-a anunțat angajamentul de a se alătura eforturilor globale în combaterea acestei situații prin îngrijirea celor afectați, oprirea creșterii dimensiunilor focarului și dezvoltarea de resurse pentru a face față focarelor viitoare. Astfel, EFPIA a emis un apel către toți membrii săi, solicitând ca fiecare să identifice mijloacele de care dispun și care ar putea fi utilizate în lupta pentru combaterea epidemiei.
Ariile de activitate ale companiilor farmaceutice includ zona de diagnostic și biomarkeri, terapii sau compuși aflați în dezvoltare, care ar putea fi recombinați pentru utilizarea în tratarea pacienților cu coronavirus.
De la începutul acestei crize globale, companiile farmeceutice au anunțat o serie de eforturi și activități relevante în lupta COVID-19. Iată câteva noutăți:
Compania farmaceutică Johnson & Johnson (J&J), care lucrează la un vaccin pentru COVID-19, va efectua primele teste pe oameni în luna septembrie. Compania va investi, în parteneriat cu guvernul SUA, peste 1 miliard de dolari în extinderea capacității de producție a vaccinurilor și estimează că va putea furniza 1 miliard de doze la nivel global începând cu prima parte a anului viitor. J&J a selectat un candidat promițător la un vaccin în vederea testelor pe oameni, ce vor fi lansate cel mai târziu în luna septembrie. Primul lot de vaccinuri ar putea fi autorizat de urgență la începutul anului 2021, mult mai devreme comparativ cu perioada de 18 luni necesară în prezent pentru testarea, aprobarea și producerea vaccinurilor.
Compania a încheiat un acord cu Autoritatea de Cercetare și Dezvoltare Biomedicală Avansată (BARDA), din cadrul Departamentului american al Sănătății, angajându-se să investească peste 1 miliard de dolari în devoltarea vaccinului, precum și în extinderea capacităților de producție din SUA și din străinătate.
Citește mai mult la: Johnson & Johnson, acord de 1 miliard dolari cu guvernul SUA pentru vaccin împotriva Covid-19
Sanofi Pasteur, divizia globală de vaccinuri a companiei Sanofi, și Translate Bio, o companie de cercetare și dezvoltare clinică de terapii bazate pe ARN mesager (ARNm), vor colabora pentru a dezvolta un nou vaccin împotriva COVID-19, bazat pe ARNm.
Această colaborare are la bază un acord existent din 2018 între cele două companii pentru a dezvolta vaccinuri de tip ARNm pentru boli infecțioase. Vaccinurile bazate pe ARNm funcționează prin imitarea agenților patogeni pentru a stimula un răspuns la nivelul sistemului imunitar. Se construiește astfel un mecanism de apărare care rămâne activ în organism pentru a combate viitoarele infecții.
Pentru Sanofi, aceasta este a doua colaborare în eforturile sale de a dezvolta un posibil vaccin împotriva COVID-19. În februarie 2020, Sanofi anunța un acord de colaborare cu Autoritatea de Cercetare și Dezvoltare Biomedicală Avansată (BARDA) din SUA pentru a continua dezvoltarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19.
Citește mai mult: Sanofi și Translate Bio cercetează un vaccin ARNm împotriva COVID-19
Compania farmaceutică Pfizer a prezentat recent un plan fără precedent care prevede punerea la dispoziție a tuturor facilităților de care dispune, inclusiv unități de producție și laboratoare de cercetare și dezvoltare pentru alte companii care reușesc să dezvolte mai rapid un tratament sau un vaccin împotriva COVID-19.
Cu o istorie de peste 150 de ani, Pfizer beneficiază de o infrastructură capabilă să scaleze la nivel global un astfel de medicament, dacă el este identificat mai repede de către o altă companie sau organizație. În paralel, Pfizer se află în discuții cu producătorul german de medicamente BioNTech pentru a dezvolta vaccinuri împotriva coronavirusului bazate pe mARN. Cele două companii colaborează deja la crearea unor vaccinuri împotriva gripei.
Citește mai mult: Planul Pfizer pentru combaterea COVID-19
Un tratament pentru cele mai severe simptome respiratorii cauzate de noul coronavirus, care este în prezent aprobat în SUA pentru tratarea artritei reumatoide, ar putea trece de testele clinice cel mai devreme în această vară, a anunţat și producătorul medicamentului, compania farmaceutică Roche. Compania a primit aprobare din partea Administraţiei Alimentelor şi Medicamentelor din Statele Unite (FDA) pentru testarea medicamentului care ar putea să amelioreze inflamaţii cu care se confruntă pacienţii cu forme severe de COVID-19, care dezvoltă pneumonie.
De asemenea, FDA “a autorizat în procedură de urgenţă” un test pentru depistarea coronavirusului produs de Roche Holding AG, care poate accelera de până la zece ori capacitatea de testare, potrivit agenţiei Bloomberg.
Citește mai mult: Medicamentul testat de Roche
Citește mai mult: Testul care poate accelera capacitate de testare
GSK a anunțat extinderea colaborării cu privire la vaccinuri. Compania lucrează în prezent cu cinci companii partenere și grupuri de cercetare din întreaga lume, inclusiv în SUA și China. Anterior, GSK a anunțat parteneriate cu Universitatea din Queensland și Clover Biofarmaceuticals pentru a pune la dispoziția acestora tehnologia cu privire la adjuvantul pentru vaccin, pentru a sprijini programele partenerilor de cercetare ale vaccinurilor pentru COVID-19. Utilizarea unui adjuvant are o importanță deosebită într-o situație pandemică, deoarece poate reduce cantitatea de proteine necesară pentru fiecare doză, permițând producerea mai multor doze de vaccin și, prin urmare, contribuind la protecția mai multor persoane.
GSK a anunțat că s-a alăturat proiectului COVID-19 Therapeutics Accelerator, un efort de cercetare în colaborare, punând la dispoziție compuși pentru testare și tratament. GSK evaluează medicamentele comercializate și cele în curs de dezvoltare, pentru a stabili dacă există o posibilitate să fie folosite dincolo de indicațiile actuale și evaluează opțiuni pentru a pune la dispoziție spațiul propriu specializat de laborator pentru a ajuta la cercetarea și testarea pentru COVID-19.
Citește mai mult: Inițiativele GSK în lupta COVID-19
Mai multe detalii despre activitățile companiilor farmaceutice membre EFPIA: Răspunsul industriei farmaceutice europene în lupta COVID-19