Cancerul, bolile cardiovasculare si malaria – bolile care inca provoaca cele mai multe decese la nivel international

In ciuda progreselor medicinei, inca se mai lucreaza la descoperirea unei terapii eficiente pentru vindecarea completa a cancerului.

Cancerul este una dintre bolile care provoaca cel mai mare numar de decese la nivel mondial.Numarul de bolnavi de cancer creste simtitor de la an la an.

In Romania, statisticile arata o crestere a cazurilor de cancer de la 40.000, cate erau in anul 1994, la 98.000 – in 2011. Prin urmare, s-a inregistrat o crestere cu aproximativ 3000 de cazuri anual din 1994 pana in prezent.

In ciuda progreselor medicinei, cancerul este inca o boala incurabila. Tratamentele existente ajuta la prelungirea duratei de viata a pacientilor, imbunatatesc calitatea vietii pacientului pe timpul bolii, dar inca nu s-a descoperit o terapie pentru vindecarea acesteia.

“Companiile farmaceutice investesc anual 20% din cifra de afaceri in cercetare si dezvoltare incercand sa descopere tratamente inovative, mai eficiente si mai bine tolerate decat cele existente déjà pe piata. Din peste 700 de molecule noi care sunt acum in faza de cercetare si dezvoltare, cele mai multe – 395 – sunt destinate dezvoltarii de medicamente noi pentru tratarea cancerului. De asemenea, sunt in curs de descoperire unele vaccinuri destinate ameliorarii cancerului, insa din pacate, in Romania accesul la tratamente de ultima generatie se face foarte greu si nu putem estima cand vor putea beneficia de ele pacientii romani.” a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul este responsabil de 12,5% decese in intreaga lume, devansand numarul deceselor provocate la un loc de SIDA, tuberculoza si malarie. Cancerul afecteaza unul din doi barbati si o femeie din trei, anual inregistrandu-se intre 10-12 milioane cazuri de bolnavi. In Uniunea Europeana cea mai des intalnita forma de cancer in cazul femeilor este cancerul mamar, iar in cazul barbatilor este cancerul pulmonar.

Nici viitorul nu arata prea bine, din pacate. Specialistii spun ca numarul celor care vor cadea victime cancerului in urmatorii 10 ani se ridica la 84 de milioane.

Medicii spun ca nu exista totusi o explicatie riguros stiintifica a inmultirii imbolnavirilor, dar stresul ar putea fi un factor favorizant. De vina ar mai fi stilul de viata nesanatos care favorizeaza aparitia acestei boli, dar si poluarea, asa ca nu ar trebuie sa fie o surpriza faptul ca cele mai multe cazuri de cancer se inregistreaza in marile orase.

Bolile cardiovasculare sunt de asemenea responsabile pentru un numar foarte mare de decese anual, atat la nivel global cat si in Romania. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat 80% din bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite prin acordarea unei atentii mai mari factorilor de risc: sedentarismul, alimentatia nesanatoasa si tabagismul.

Malaria este un alt flagel care este responsabil pentru moartea a 1.5 milioane de oameni anual in lume. Spre deosebire de cancer, unde nu exista un tratament care sa vindece boala, sau de bolile cardiovasculare care ar puta fi prevenite, pentru malarie exista tratament, dar din pacate populatia din tarile afectate (Azerbaijan, Georgia, Turcia) nu are acces la el.