Fata de romani, pacientii europeni au acces la medicamente de ultima generatie in timp real

Conform unui studiu realizat de EFPIA – „Patient W.A.I.T”- referitor la perioada de asteptare pentru medicamente de ultima generatie, in 16 tari din Uniunea Europeana, intre momentul aprobarii unui medicament de catre UE si momentul in care acesta poate fi prescris de medici ca medicament compensat, perioada de asteptare variaza intre 88 – 392 zile. Singura exceptie o reprezinta Marea Britanie si Germania, medicamentele fiind accesibile pacientilor imediat, din momentul aprobarii de catre Agentia Europeana a Medicamentului (EMA).

Conform raportului, in Belgia medicamentele aflate pe lista de compensare a autoritatilor au o perioada de asteptare de 392 zile, in Suedia de 206 zile, iar Austria de 88 de zile. Comparativ, pacientii romani sunt nevoiti sa astepte de 5 ori mai mult decat media de asteptare a tarilor incluse in studiu.

„In Romania, lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizata din anul 2008, atunci cand s-au adaugat moleculele aprobate de catre EMA pana la data de 27 martie 2007. Aceast lucru inseamna peste 1000 de zile de la ultima actualizare si un decalaj foarte mare intre nevoile pacientilor si tratamentele disponibile pe piata. Se creaza astfel o discrepanta considerabila intre tratamentele disponibile pacientilor din alte tari europene si pacientii romani, dar si o ingradire a drepturilor pacientilor la tratamente de ultima generatie, mai eficiente si mai bine tolerate.” , a mentionat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM (Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente).

Pentru un pacient, cea mai importanta componenta din procesul de vindecare, dupa diagnosticare, o reprezinta accesul la medicamente inovative, care nu numai ca trateaza afectiunea, dar reduc si din perioada de timp in care pacientul este bolnav, si contribuie la imbunatatirea considerabila a calitatii vietii acestuia. Practic, sunt tratate acum afectiuni nou aparute sau afectiuni cunoscute care au evoluat intre timp, cu medicamente vechi, acest lucru fiind, in primul rand, in defavoarea pacientului.

In Romania, procesul de actualizare a listei de medicamente compensate respecta Directiva de transparenta 89/105/CE, aceasta fiind implementata prin ordinul Ministerului Sanatatii nr. 318/2008.

Comisia de transparenta si comisiile de specialitate care reunesc reputati specialisti din domeniu analizeaza fiecare molecula in parte. Pentru a fi acceptat la compensare, un medicament inovativ trebuie sa fie compensat de cel putin un an in alte 3 state UE si sa faca dovada ca este mai eficient, mai bine tolerat sau mai ieftin decat un tratament existent pe piata la acel moment.

In prezent, exista aproximativ 110 molecule si indicatii terapeutice noi care asteapta hotararea guvernului pentru a fi introduse in lista de compensate.