România se află pe ultimul loc în UE ca investiție în cercetarea și dezvoltarea de medicamente

Un Raport realizat la cererea Parlamentului European[1] care analizează efectele reglementărilor naționale asupra accesului pacienților europeni la medicamente, relevă faptul că România (țară cu o piață a medicamentelor cu pondere minoră în ansamblul european) se afla pe ultimul loc în UE în ceea ce privește investițiile în cercetarea și dezvoltarea de noi medicamente, cu o medie de 5 EURO per capita. Primele 3 țări din UE unde se investesc cei mai mulți bani pentru cercetarea și dezvoltarea de medicamente sunt: Danemarca (190 EURO per capita), Belgia (170 EURO per capita) și Suedia (80 EURO per capita). La polul opus, alături de România, se află Portugalia (15 EURO per capita) și Grecia (17 EURO per capita).

În România, spre deosebire de alte state europene, medicamentele generice, medicamente care copiază formulele originale ale medicamentelor inovative ieșite de sub patent, au o mai bună penetrare pe piață. Din totalul medicamentelor cu prescripție[2], cota de piață a medicamentelor generice în anul 2010 este de 64% în volum și 24,2% în valoare, în timp ce medicamentele originale au înregistrat anul trecut 36% volum și o valoare de 74%. Acest lucru situează țara noastră peste media europeană de 22.4% ca valoare, în ceea ce privește consumul medicamentelor generice.

Față de alte țări din centrul și estul Europei, în România sunt promovate medicamentele generice vândute sub o marcă comercială, identice, dar mai scumpe decât medicamentele generice vândute sub denumirea moleculei pe care o conțin. Medicamentele generice scumpe au înregistrat în a doua jumătate a anului 2010 un trend crescător, atât ca valoare medie a medicamentelor generice achiziționate de către farmacii, dar și ca valoare medie a medicamentelor generice achiziționate de către consumator. Creșterea se datorează implementării de către CNAS în toamna anului 2010 a mecanismului de referențiere pe clasa terapeutică. Prin comparație, medicamentele generice ieftine au scăzut în cota de piață, atât ca valoare (de la 4,6% la 4,2%), cât și ca volum (de la 19.9% în 2009, până la 17,2% în 2010).

Valoarea medie trimestrială a medicamentelor generice scumpe a crescut de la aproximativ 84 milioane EURO cât era în anul 2009, la 99 milioane EURO în anul 2010 – o creștere de aproximativ 17%. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în trimestrul al treilea al anului 2010 – când a ajuns la 99,5 milioane EURO, față de trimestrul al treilea al anului 2009 – cand valoarea medie a fost doar de 80 milioane EURO, deci o creștere de aproape 24%.

“Raportul realizat pentru Parlamentul European semnalează că în țările mai dezvoltate ale Uniunii există o problemă de echilibru între încurajarea inovației și limitarea creșterii costurilor de sănătate. Astfel, industria farmaceutică este identificată ca fiind unul dintre cei mai mari și mai importanți investitori în cercetare și dezvoltare din Europa, cu peste 600 000 de angajați de înaltă calificare și peste 26 miliarde Euro investiți anual, fiind una dintre industriile care aduc cea mai mare valoare adăugată economiei europene. Pe de altă parte, statele membre se confruntă, pe fondul creșterii deficitului demografic, cu o creștere exponențială a costurilor de tratament, fapt care, mai spune raportul, implică necesitatea unei mai bune prioritizări a politicilor de sănătate.”, precizează Cristian Luțan, Director Executiv Adjunct al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

[1]ENVI Study on “Differences in costs of and access to pharmaceutical products in the EU”

[2] Raportul Business Monitor International 2010