Călcâiul lui Ahile în cazul coronavirusului: cât de repede va apărea un vaccin și cum i-a influențat pe cei care ezită să se vaccineze

Foto: Imperial College London, Sursa G4Media.ro

Foto: Imperial College London, Sursa G4Media.ro

Vaccinul împotriva coronavirusului va fi disponibil probabil până la finalul acestui an, dar în primă fază va fi destinat doar pentru anumite grupuri de risc, precum personalul medical, ceea ce îl va transforma în ”fructul dorit”, a declarat pentru G4Media.ro medicul Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Eforturile majore ale cercetătorilor și industriei farma în acest moment sunt concentrate atât pe dezvoltarea vaccinului, cât și pe descoperirea vulnerabilităților acestui virus, găsirea ”călcâiului lui Ahile”, potrivit lui Gindrovel Dumitra. Care sunt aceste vulnerabilități? ”Nu e un virus perfect. De exemplu, spre deosebire de rujeolă, are o rată de răspândire mult mai mică și afectează foarte puțin copiii. Aceste caracteristici ajută sistemele de sănătate să se adapteze și să găsească soluții pentru încetinirea răspândirii sale. Așa a reușit Coreea de Sud, prin intermediul unei aplicații mobile care identifica rapid contactele utilizatorilor, să țină sub control răspândirea virusului”.

În acest moment, potrivit OMS, există 102 vaccinuri-candidat pentru noul coronavirus. Când va exista un vaccin pus în producție și care sunt sunt cele mai avansate cercetări?

Medicul Gindrovel Dumitra spune că vaccinul dezvoltat de cercetătorii Institutului Oxford din Marea Britanie este cel mai avansat, fiind deja semnat un contract cu o firmă producătoare care a anunțat că, dacă toate testele clinice vor avea rezultatele așteptate și va exista un acord al agențiilor de reglementare, ar putea produce 100 de milioane de doze până la finalul anului.

Mai multe detalii cititi in G4Media.ro