AstraZeneca și Universitatea Oxford anunță un acord important pentru vaccinul COVID-19

Compania farmaceutică AstraZeneca și Universitatea din Oxford au anunțat un acord pentru dezvoltarea și distribuția globală a potențialului vaccine folosind adenovirus recombinant al Universității, soluție care are ca obiectiv prevenirea infecției cu SARS-CoV-2.

Colaborarea își propune să pună la dispoziția pacienșilor din întreaga lume potențialul vaccin dezvoltat de Institutul Jenner și Grupul de Vaccinuri Oxford, de la Universitatea din Oxford. Conform acordului, AstraZeneca va fi responsabilă de dezvoltarea și fabricarea și distribuția la nivel mondial a vaccinului, dacă studiile clinice se dovedesc de succes în a demonstra că vaccinul este eficient.

„Necesitatea unui vaccin pentru a învinge virusul este urgentă. Această colaborare reunește competența de clasă mondială a Universității din Oxford în domeniul vaccinologiei și capacitățile globale de dezvoltare, fabricație și distribuție ale companiei AstraZeneca. Speranța noastră este că, prin unirea forțelor, putem accelera globalizarea unui vaccin pentru a combate virusul și pentru a proteja oamenii de cea mai mortal pandemie a acestei generații”, a declarat Pascal Soriot, Directorul Executiv AstraZeneca.

La începutul lunii aprilie Investigatorii de la Universitatea din Oxford au anunțat că au inițiat înscrierea participanților sănătoși la studiu clinic pentru testarea vaccinului candidat pentru COVID-19, numit ChAdOx1 nCoV-19. Dezvoltat inițial pentru a preveni MERS, acest posibil vaccin se bazează pe un vector de vaccin adenovirus și pe proteina spike COVID-19. În prezent, acesta este fabricat în unitatea de Biomanufacturare Clinică a Universității din Oxford

Potrivit OMS, la ora actuală sunt 89 de vaccinuri în curs de dezvoltare. Specialiştii susţin că va dura între 12 şi 18 luni pentru ca un vaccin să fie considerat sigur pentru a fi distribuit şi administrat populaţiei.

Mai multe detalii despre colaborare