Bătălia #COVID19, în laborator. Al patrulea studiu de faza I pentru un vaccin

Al patrulea vaccin candidat pentru prevenirea infecției COVID-19 intră în faza I de testare umană – vaccinul INO-4800, candidatul Inovio Pharmaceuticals a primit aprobarea Food and Drug Administration pentru începerea demersurilor. La 6 aprilie, a început recrutarea voluntarilor sănătoși și a fost administrată prima doză de vaccin.

Studiul de faza I va înscrie până la 40 de voluntari adulți sănătoși din Philadelphia (care vor primi vaccinul în cadrul Facultății de Medicină Perelman, Universitatea din Pennsylvania) și Kansas City (care vor primi doza de vaccin la Centrul pentru Cercetări Farmaceutice). Fiecare participant va primi două doze de INO-4800 la interval de patru săptămâni, iar răspunsurile imune inițiale și datele de siguranță din studiu sunt așteptate până la sfârșitul verii. Datele preclinice au arătat rezultate promițătoare în ceea ce privește răspunsul imunitar pe mai multe modele animale.

De asemenea, rezultatele preclinice pentru vaccinul împotriva COVID-19 al INOVIO au fost în concordanță cu rezultatele studiului finalizat de faza 1 pentru vaccinul contra Sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS), cauzat de un alt tip de coronavirus, în care vaccinul ADN al INOVIO a fost bine tolerat și a indus niveluri ridicate de răspuns la anticorpi în cazul a 95% dintre subiecți, generând răspunsuri mediate de celulele T la aproape 90% dintre participanții la studiu. Răspunsul de durată la anticorpi a fost menținut până la 60 de săptămâni în cazul vaccinului anti-MERS.

Printre principalii sponsori Inovio Pharmaceuticals se numără și Fundația Bill și Melinda Gates. Așadar, implicarea fundației în dezvoltarea unui vaccin există, însă de partea pozitivă a baricadei, deși teoriile conspirației acordau o altă implicare acestora.

Citește mai mult despre al patrulea studiu de faza I