Autoritățile nu respectă rezultatul negocierilor pentru modificarea taxei clawback

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Local American Working Group (LAWG) anunță eșuarea negocierilor în cadrul grupului de lucru pentru modificarea taxei clawback, reunit la data de 5 iunie ca urmare a ordinului Ministrului Sănătăţii din data de 31 mai.

“Din păcate, veștile nu sunt bune. Deși grupul de lucru s-a întâlnit pe parcursul a 4 runde de negocieri, în cadrul cărora am discutat cu cifre concrete pe masă și am făcut simulările de impact împreună, autoritățile nu au luat nicio decizie. Avem nevoie de fapte, nu doar de declarații de intenție. Timpul trece în devafoarea companiilor și a pacienților deopotrivă.

Implicarea Primului Ministru în deblocarea acestei situații, anunțată ieri, dovedește gravitatea situației. Suntem profund îngrijorați că ministerele implicate în grupul de lucru nu i-au propus acestuia nici măcar soluțiile pe care ele însele le-au aprobat și le-au înaintat grupului de lucru sub semnătură”, declară Dan Zaharescu, Director Executiv al ARPIM, membru în grupul de lucru de la Ministerul Sănătății.

“În acest moment negocierile s-au finalizat, grupul de lucru și-a încetat activitatea. Toate părțile și-au asumat angajamente, dar partea guvernamentală nu a înțeles până acum să se țină de cuvânt şi să propună nici măcar măsurile legislative pe care ea însăşi le-a agreat. Nu este acceptabil ca numai o singură parte să negocieze cu bună-credință, și cealaltă nu, mai ales dacă avem în vedere gravitatea situației în care ne găsim”, mai spune Dan Zaharescu.

În cadrul ultimei ședințe a grupului de lucru constituit pentru modificarea taxei clawback, din data de 14 iunie, autoritățile române și-au asumat următoarele:

– proiectul de Memorandum va fi definitivat în săptămâna 25 – 29 iunie, va fi asumat și semnat de către părți atât pentru anul 2012 – semestrul II, cât și pentru anul 2013;

– pentru aplicarea unei formule de calcul pentru taxa clawback pentru trim. III și IV 2012, modificarea OUG nr. 110/2011 va fi realizată până la data de 1 iulie 2012;

– aprobarea legilor care vor stabili mecanismul de clawback pentru anul 2013 să se realizeze la o dată anterioară aprobării Legii bugetului de stat pentru anul 2013 conform unor principii europene bazate pe sustenabilitate, transparenţă, predictibilitate şi echitate;

– transparentizarea cheltuirii banilor publici prin publicarea trimestrială pe site-ul CNAS a consumului pentru toate medicamentele compensate din FNUASS, după obținerea unui aviz în acest sens de la Consiliul Concurenței.

Data limită de 15 iunie stabilită pentru identificarea unei soluţii nu a fost respectată. S-au identificat mai multe soluţii propuse chiar de către Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor Publice şi CNAS. Deși insuficiente pentru a preveni criza, nici măcar acestea nu au fost implementate de către Guvern.

1 iulie este data la care pentru companiile farmaceutice începe să aibă efect obligația de plată pentru trimestrul III și care poate produce o criză fără precedent în industria farmaceutică, din cauza incapacității de plată a multor producători.

Grupul de lucru a fost format din reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe, Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Justiţie, ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai industriei farma. Aceștia s-au reunit în cadrul a 4 ședințe de lucru, în perioada 5 iunie – 14 iunie.

Cuantumul taxei claw-back se ridică la 400 de milioane de euro/an și este o sumă care nu poate fi susținută de industria farmaceutică, întrucât reprezintă cca 33,6% din totalul vanzarilor compensate. Conform legislației actuale, dacă un producator de medicamente nu poate achita taxa trimestrială, produsele sale vor fi excluse de pe lista medicamentelor compensate și gratuite.