Romania se afla pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste sprijinul pe care statul il acorda pacientilor care au nevoie de medicamente – romanii sunt nevoiti sa acopere 40% din costul acestora. Conform OECD Health Data 2010, in Olanda pacientii platesc doar 0,7% din valoarea medicamentelor, francezii 1,2%, iar nemtii 5,4%.
Romania se afla intr-o situatie mai buna decat Bulgaria, unde pacientii sunt nevoiti sa plateasca mai bine de 70% din costul medicamentelor, dar mult mai rea decat media europeana de 20% – procent platit de pacienti din pretul medicamentelor.
„In tara noastra compensarea medicamentelor este facuta de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate doar la nivelul celui mai ieftin medicament generic. Medicamentele originale care nu au generice sunt compensate in cuantum de 2%-50% pentru listele A si B – unde sunt incluse cele mai multe boli, si 100% pt listele C – unde sunt incluse si tratamentele pentru cele mai grave boli (bolile cronice, programele nationale)”, mentioneaza Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
Majoritatea tratamentelor de pe lista C trebuie insa aprobate de catre CJAS-uri sau CNAS pentru fiecare pacient in parte. Judetele au dificultati in ceea ce priveste alocarea la timp a bugetelor necesare, iar in final, pacientul ramane pe lista de asteptare o perioada mult prea mare, fapt care ii poate pune in pericol sanatatea si chiar viata.
Romania este printre ultimele locuri si la procentul alocat din PIB sanatatii – 3.84%, procent care este cu mult sub media europeana de 9%.
“Romania este printre tarile cu cea mai mica alocare procentuala din PIB din Europa. Sistemul de sanatate are nevoie la acest moment atat de finantare, cat si de un control eficient al cheltuielilor. Din pacate, sanatatea este privita ca o cheltuiala de catre autoritatile romane, si nu ca o investitie, iar eficientizarea este inteleasa ca reducere de cheltuieli, fara a se lua in calcul faptul ca o populatie bolnava si in continua imbatranire afecteaza sansele tarii de a iesi din criza economica”, adauga Cristian Lutan.