Vaccinul împotriva COVID-19 bazat pe ARNm și produs de companiile Pfizer și BioNTech a arătat rezultate pozitive în cadrul studiului clinic de fază 1/2

Sursa foto: Freepik.com

  • În cadrul studiului clinic de fază 1/2 au fost înrolate 45 de persoane pentru a primi doze de vaccin sau placebo.
  • În ziua 28 (la 7 zile după doza 2), toți subiecții care au primit doze 10 sau 30 micrograme au dezvoltat anticorpi împotriva SARS-CoV-2, respectiv niveluri de 1,8 până la 2,8 ori mai mari decât la pacienții recuperați.
  • Reacțiile adverse după imunizare au fost, în general, ușoare până la moderate. Nu au fost raportate efecte adverse grave.

 

Pfizer Inc. și BioNTech SE au anunțat date preliminare ale celor mai avansate dintre cele patru posibile vaccinuri experimentale bazate pe ARNm BNT162, împotriva SARS-CoV-2, virusul care cauzează actuala pandemie globală.

Programul BNT162 evaluează cel puțin patru vaccinuri experimentale, fiecare reprezentând o combinație unică de ARNm și antigen țintă. Studiul, care descrie datele clinice preliminare pentru candidatul cu ARN (modRNA) de mesagerie modificat cu nucleozide, BNT162b1, care codifică un antigen optimizat al receptorului SARS-CoV-2 (RBD), este disponibil online aici și este în același timp supus revizuirii științifice pentru o potențială publicare.

„Suntem încurajați de datele clinice ale BNT162b1, una dintre cele patru forme ARNm pe care le evaluăm clinic și pentru care avem rezultate pozitive, preliminare, de topline”, a declarat Kathrin U. Jansen, doctor, vicepreședinte senior și șef de cercetare și dezvoltare a vaccinurilor, Pfizer. „Ne-am dedicat să dezvoltăm vaccinuri potențiale și medicamente, iar în fața acestei crize globale de sănătate abordăm acest obiectiv cu cea mai mare urgență. Așteptăm cu nerăbdare să publicăm datele noastre clinice într-un jurnal revizuit de la egal la fel de rapid”, a mai declarat acesta.

În cazul în care studiul de siguranță și eficacitate are succes, iar vaccinul primește aprobare de reglementare, companiile se așteaptă să producă până la 100 de milioane de doze până la sfârșitul anului 2020 și posibil mai mult de 1,2 miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021.

Mai multe informații găsiți disponibile aici: Vaccin împotriva COVID-19, rezultate pozitive.