Speranţele bolnavilor din România – pe lista de aşteptare de peste 5 ani

În România, pacienţii nu au mai avut acces în regim compensat la tratamente noi disponibile în Europa după anul 2007, ceea ce îi situează pe ultimul loc în clasamentul european din acest punct de vedere, așa cum arată studiile de profil[1]. În prezent, au trecut deja mai mult de 1800 de zile din momentul în care medicamentele noi au fost aprobate, fără ca acestea să fi ajuns încă la pacienţii români. Prin comparaţie, între momentul aprobarii unui medicament de către EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) și cel în care acesta poate fi prescris în regim compensat de către medici, belgienii aşteapă 392 de zile, suedezii 206 zile, iar austriecii 88 de zile.

În prezent, peste 140 de molecule şi indicaţii terapeutice noi aşteaptă să fie introduse pe lista medicamentelor compensate din România. Din acestea, majoritatea sunt destinate tratării cancerului, diabetului, afecțiunilor cardiologice, antibiotice și antivirale, dar sunt și medicamente pentru pacienții care suferă de HIV/SIDA, cu afecțiuni psihice, boli rare sau post-transplant.

,,Companiile farmaceutice investesc în continuare în cercetare şi dezvoltare, deoarece sunt încă multe afecţiuni care fie nu au tratament, fie tratamentul nu este atât de eficient. La nivel mondial, peste 7000 de molecule se află în cercetare chiar în acest moment, iar anual sunt lansate 35 de medicamente noi. Pentru un pacient, cea mai importantă componentă din procesul de vindecare, după diagnosticare, o reprezintă accesul la medicamente noi, inovatoare. În România însă, la acest moment, afecţiunile nou apărute sau cele care au evoluat sunt tratate cu medicamente vechi, ceea ce este în defavoarea pacientului.

Medicamentele noi înseamnă mai multe speranţe pentru bolnavi, dar pentru ca speranţele să îşi găsească o finalitate este important ca accesul pacienţilor la tratamente inovatoare să devină prioritar pentru sistemul de sănătate românesc”, a declarat Efthymios Papataxiarchis, vicepreședinte Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) în cadrul evenimentului Business Inovator Forum.

De ce sunt importante medicamentele noi?

Descoperirile în medicină sunt cele care au dus la creşterea speranţei de viaţă la nivel european, de la 70 de ani în 1960, la 82 ani în 2010[2]. Datorită acestor progrese, variola a fost eradicată, persoanele infectate cu HIV au acum o speranţă de viaţă de până la 50 de ani, iar riscul de deces al femeilor cu cancer la sân a fost redus cu o treime. Inovaţia în sănătate a salvat vieţile a milioane de oameni şi a contribuit la îmbunătăţirea vieţii pacienţilor cu afecţiuni cronice.

,,Din păcate, medicamentele care au fost compensate în ultimii cinci ani în Europa nu sunt compensate şi în România. În felul acesta, se produce un decalaj considerabil între tratamentele disponibile pacienților din alte țări europene și pacienții români, dar și o limitare a drepturilor pacienților la tratamente de ultimă generație. Vorbim de medicamente care sunt mai eficiente, cu mai puţine efecte adverse şi, per ansamblu, mai puţin costisitoare. Acestea sunt atât în avantajul pacienţilor, dar şi al autorităţilor. Un tratament mai bun înseamnă o perioadă mai scurtă de spitalizare, o refacere mai rapidă a pacientului şi implicit, o reintegrare mai uşoară în familie şi la locul de muncă.” a declarat Cristian Luţan, Director Executiv Adjunct, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Medicamentele originale sunt rezultatul unui proces de cercetare şi dezvoltare, care durează în medie 10-12 ani. Anul se investesc sume din ce în ce mai mari în cercetarea și descoperirea de medicamente noi; la nivel global – în anul 2009 investiţiile au fost de 95.2 miliarde dolari.

[1] Studiul Patient W.A.I.T realizat de EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) în anul 2010, care a inclus 16 țări in Uniunea Europeană

[2] OECD Health Data 2010