Record în medicină: 43 de medicamente noi aprobate în anul 2012-Este cel mai mare număr de medicamente noi aprobate în ultimii 15 ani la nivel mondial

Anul 2012 a cunoscut un record mondial, odată cu aprobarea celui mai mare număr de medicamente noi din ultimii 15 ani. Conform PhRMA* (Pharmaceutical Researchers and Manufacturers of America), anul trecut au fost aprobate numai în SUA 43 de medicamente noi, fapt care ilustrează progresul semnificativ înregistrat de industria farmaceutică în domeniul cercetării și dezvoltării, prin descoperirea de noi tratamente inovatoare care contribuie la creșterea calității și speranței de viață a pacienților.

“Acest număr mare de aprobări atestă progresele incredibile care se fac în domeniul cercetării în medicina. Nu putem decât să ne bucurăm știind că viețile a sute de mii de oameni vor fi salvate.
De-a lungul timpului, datorită noilor terapii descoperite, numărul deceselor cauzate de anumite boli a scăzut, speranţa de viaţă în cazul altor boli a crescut, iar pacienţii cu boli cronice se pot bucura de o calitate mai bună a vieţii.
Conform datelor PhRMA**, datorită tratamentelor inovatoare, în perioada 1997 – 2007 decesele cauzate de boli cardiovasculare a scăzut cu 28%, cele cauzate de HIV cu 83%, iar pentru copiii bolnavi de cancer rata de supravieţuire a crescut de la 57% pentru cei diagnosticaţi între 1975 – 1977 – la mai mult de 80% pentru cei diagnosticaţi astăzi.
De asemenea, s-au înregistrat progrese considerabile şi în cazul bolilor invalidante, pacienţii cu artrită reumatoidă având 50% şanse mai mari de vindecare, iar cei cu osteoporoză cu 25% şanse mai mici de a suferi o fractură”, a declarat Oana-Martha Igrişan, Director de Comunicare, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

,,Sufăr de scleroză multiplă de mai bine de 3 ani. Este o boală invalidantă, cumplită, greu de ţinut sub control. Cu toate acestea, eu sunt parte din categoria pacienţilor norocoşi. Am avut ocazia de a participa la un studiu clinic care m-a ajutat să ţin boala sub control, să pot merge în continuare la muncă şi să-mi pot întreţine familia.
Pacienţii ca noi, care suferă de o boală cronică, invalidantă discută foarte mult cu medicii lor, cu alţi pacienţi, sunt în cautare de informaţii. Aprobarea oricărui tratament de ultimă generaţie, înseamnă o speranţă, o şansă în plus pentru fiecare dintre noi”, a declarat George Enescu, pacient cu scleroză multiplă.

,,Orice nouă terapie descoperită este o veste îmbucurătoare pentru pacienţii din întrega lume, deoarece în timp medicamentele vor ajunge să fie disponibile şi pacienţilor europeni şi ulterior pacienţilor români. Este important să avem în vedere că procesul actualizării listei medicamentelor compensate este în plină desfăşurare, pe listă fiind peste 80 de molecule inovatoare în așteptare şi faptul că în România îşi desfăşoară activitatea un număr mare de companii americane”, adaugă Oana Igrișan.

Bugetele alocate de către industria farmaceutică au crescut simțitor de la an la an, întrucât inovația este principala preocupare a companiilor producătoare. Dacă în anii 90, conform datelor EFPIA, acestea se ridicau la puțin peste 7 miliarde de euro în Europa, respectiv 6 miliarde în SUA, anul trecut în Europa investiţiile au atins 30 de miliarde de euro, în timp ce în SUA suma s-a ridicat la peste 36 de miliarde de euro.