Impactul COVID-19 se resimte în întreaga lume, peste 300.000 de cazuri și 13.000 de decese fiind înregistrate la nivel global până pe 22 martie 2020. Industria biofarmaceutică din Europa își asumă un rol activ în lupta împotriva COVID-19, alăturându-se eforturilor globale de cercetare și dezvoltare a unor tratamente care s-ar putea dovedi arme valoroase în această luptă.
Membrii Federației Europeane a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA), organizație din care face parte și ARPIM, au răspuns pozitiv la apelul Innovative Medicines Initiative, pentru a demara cercetări în colaborare, identificând în portofoliul lor molecule și active care ar putea fi utilizate pentru a dezvolta soluții noi de diagnostic și tratament împotriva COVID-19. În plus, industria farmaceutică inovativă oferă sprijin financiar și donații de bunuri organizațiilor implicate activ și colaborează îndeaproape cu autoritățile din sănătate la nivel european și global, pentru a răspunde acestei amenințări globale de sănătate publică.
În timp ce guvernele pun în aplicare măsurile adecvate de sănătate publică, iar sistemele de sănătate tratează sau se pregătesc pentru a trata un număr fără precedent de pacienți care necesită terapie intensivă, industria farmaceutică se concentrează pe trei domenii cheie:
- să asigure stocuri de medicamente pentru pacienții care au nevoie
- să susțină autoritățile și sistemele de Sănătate, la nivel european și global
- să cerceteze continuu pentru identificarea unor vaccinuri, tratamente și soluții de diagnostic
Multe companii membre ARPIM au în derulare programe de cercetare și dezvoltare sau asigură donații de medicamente și consumabile medicale critice, precum și sprijin financiar. Iată doar câteva moduri în care companiile europene biofarmaceutice bazate pe cercetare lucrează pentru a combate COVID-19:
CERCETARE ȘI DEZVOLTARE
Membrii ARPIM susțin, la nivel european, dezvoltarea programelor de cercetare colaborativă pentru a accelera dezvoltarea soluțiilor de terapie și diagnostic pentru COVID-19 și pentru a veni în completarea activităților globale în curs, cu privire la descoperirea vaccinurilor împotriva COVID-19. Membrii au donat compuși aflați în testare, care au potențialul de a trata COVID-19 pentru utilizare de urgență și pentru studii clinice, inclusiv compuși testați anterior pe alți agenți patogeni virali, cum ar fi Ebola și HIV. Alte companii cercetează compuși care ar putea fi buni candidați pentru vaccin și inventariază portofoliul existent de cercetare pentru a identifica tratamente suplimentare, cu potențial pentru cercetare și dezvoltare.
PARTENERIAT
Companiile farmaceutice colaborează cu autoritățile relevante de sănătate publică, la nivel european și global, inclusiv Innovative Medicines Initiative, Agenția Europeană a Medicamentelor, Autoritățile Naționale pentru Sănătate din Europa, precum și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Autoritățile chineze de Sănătate Publică, inclusiv Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și multe alte organizații și instituții, pentru a veni cu soluții la această criză de sănătate publică. Colaborările au ca obiect toate domeniile de cercetare și dezvoltare, inclusiv evaluarea modului în care platformele de pregătire pandemică pot fi adaptate pentru a aborda situațiile de urgență COVID-19, folosirea parteneriatelor de cercetare și dezvoltare existente pentru a accelera dezvoltarea agenților antivirali împotriva COVID-19 și să contribuie cu resurse și expertiză la diverse consorții de cercetare și dezvoltare.
SUPORT FINANCIAR ȘI DONAȚII
Milioane de euro în contribuții monetare directe și sub formă de donații de produse sunt utilizate pentru a sprijini organizațiile aflate în centrul crizei. Companiile membre EFPIA au acționat imediat, la fața locului în China, pentru a dona o serie de materiale critice, inclusiv echipamente chirurgicale avansate, antibiotice, echipamente de dezinfectare, dispozitive de testare a virusului, vitamine, îmbrăcăminte de protecție, ochelari de protecție, măști, mănuși și multe altele.
La nivel local, ARPIM s-a alăturat “Campaniei de informare și prevenție CORONAVIRUS”, demarată de Crucea Roșie Română în parteneriat cu Guvernul României, prin donarea sumei de 100.000 RON pentru achiziția de materiale dezinfectante, sanitare și de igienă. Aceste materiale vor fi distribuite către instituții publice, spitale și alte instituții sanitare, precum și la populația aflată în nevoie, cu ajutorul voluntarilor Crucii Roșii Române din cele 47 de filiale din țară ale organizației și în coordonare cu Direcțiile de Sănătate Publică locale.
CONTINUITATEA LANȚULUI DE APROVIZIONARE
Preocuparea majoră a companiilor membre ARPIM este aceea de a asigura stocurile necesare pentru medicamentele esențiale în lupta împotriva COVID-19. Monitorizăm îndeaproape orice situație de risc cu privire la aprovizionarea de medicamente pe piața din România, printr-un dialog constant cu companiile membre și cu autoritățile. Pe măsură ce situația evoluează, companiile farmaceutice acordă prioritate continuității lanțurilor de aprovizionare și lucrează proactiv pentru a preveni și a atenua eventualele deficiențe, prin coordonarea strânsă cu autoritățile locale, europene și globale. Până acum, producătorii nu au raportat deficiențe sau întârzieri în producție.