Peste un milion si jumatate de romani sufera de diabet

Conform celei de-a 5-a editii a Atlasului de Diabet, in anul 2011, in Romania sunt 1.506.000 persoane care sufera de diabet, iar pana in anul 2030 se va inregistra o crestere cu 200,000 de bolnavi. In anul 2011 au fost tratati mai putin de 50% dintre bolnavi (590 059 pacienti[1]), cu 25 000 mai multi decat in anul 2010.

La capitolul ingrijirii bolnavilor de diabet, tara noastra se afla pe locul 26 din cele 27 tari membre UE. Una dintre concluziile Indexului European de Diabet realizat de firma de cercetare Health Consumer Powerhouse este ca aceasta situatie se datoreaza mai mult sistemului de sanatate deficitar, si mai putin problemelor legate de stilul de viata nesanatos.[2]

,,Datorita progreselor medicinei, diabetul este astazi o afectiune cu care se poate trai timp indelungat, iar bolnavii se pot bucura de viata. Educatia specifica si continua a pacientilor cu diabet zaharat reprezinta factorul esential ce asigura succesul terapiei si controlul evolutiei acestei afectiuni pe termen lung. Vestea buna pentru bolnavii de diabet este ca investitiile in cercetarea si dezvoltarea de noi terapii destinate tratarii diabetului continua. In anul 2010, din cele 700 de medicamente noi aflate in faza de cercetare si dezvoltare, 50 erau destinate diabetului. Printre directiile pe care le urmeaza in prezent cercetatorii se numara: imbunatatirea calitatii insulinei, descoperirea unui nou mod de administrare a acesteia sau introducerea unor noi tratamente orale pentru diabetici.”, a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct – Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Potrivit Raportului Federației Internaționale de Diabet, publicat luna aceasta la nivel global, numarul bolnavilor de diabet este de 366 milioane, numar care va creste pana in anul 2030 la 552 milioane de persoane. Din totalul pacientilor – 183 milioane – 50% sunt nediagnosticati.

La nivel European, datele IDF arata o prevalenta de 52,8 milioane de pacienti, iar in 2030 acest numar va ajunge la 64,2 milioane (o crestere de 22%).

Desi in prezent in Romania exista un Program National de Sanatate pentru Diabet, iar numarul medicamentelor aprobate de CASMB a inregistrat o crestere de 10% in anul 2010 fata de anul 2009, finatarea Programului de Diabet nu acopera nevoile pacientilor. Mai mult, Indexul European de Diabet a relevat ca in Romania este necesara cresterea numarului de medici generalisti si asistente cu pregatire pe diabet, care sa asigure educatia continua de specialitate a acestei categorii de pacienti precum si de monitorizare a populatiei care prezinta riscuri de diabet.

In ultimii 30 de ani, perceptia asupra diabetului zaharat s-a modificat radical: din maladia ce aparea odata cu inaintarea in varsta, in afectiuna ce confera un risc crescut de morbiditate si avand o rata de mortalitate de 10% la nivel mondial. In societatea actuala, diabetul zaharat necontrolat reprezinta una din principalele cauze de orbire, insuficienta renala sau amputatii la nivelul membrelor inferioare.

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de morbiditate si mortalitate la persoanele cu diabet zaharat. De asemenea, afectiunile coexistente diabetului zaharat precum hipertensiunea arteriala si dislipidemia, reprezinta factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

[1] Conform ordinului 1591/1110 din 30.12.2010 pentru realizarea normelor tehnice de realizare a Programelor Nationale

[2] http://www.healthpowerhouse.com/files/edi-2008/pr-romania-2008-diabetes-index.pdf