Peste 500 de medicamente noi sunt în curs de aprobare pentru pacienţii care suferă de cancer

Raportul lansat în luna octombrie a acestui an de PhRMA (Pharmaceutical Researchers and Manufacturers of America)[1] relevă faptul că la nivelul Statelor Unite ale Americii peste 771 de medicamente şi vaccinuri pentru afecţiuni oncologice sunt în stadiul de cercetare şi dezvoltare, dintre care 517 sunt deja în curs de aprobare.

,,Una dintre principalele cauze de deces, atât la nivel global, cât şi în România sunt afecţiunile oncologice. De aceea, cercetătorii îşi concentrează eforturile pentru a găsi terapii din ce în ce mai eficiente în tratarea cancerului.

Cele 517 medicamente care sunt în proces de aprobare aduc speranța pentru bolnavii de cancer. Sunt medicamente care şi-au dovedit eficacitatea şi siguranţa în cadrul studiilor clinice, care s-au dovedit a fi mai eficiente decât cele deja existente, cu mai puţine efecte adverse şi cu un potenţial mai mare de a creşte calitatea vieţii pacienţilor”, a declarat Oana Igrișan, Director de Comunicare ARPIM.

Cea mai mare parte dintre medicamentele aflate în curs de aprobare, 87, sunt destinate tratării leucemiei. 78 dintre medicamente reprezintă noi şanse la viaţă pentru pacienţii cu limfom, în timp ce alte 73 pot ajuta femeile în lupta împotriva cancerului de sân. Celelalte medicamente sunt destinate tratării cancerului hepatic, cancerului de piele, de prostată sau celui ovarian.

În România sunt peste 600 de pacienţi la fiecare 100.000 locuitori care suferă de o afecţiune oncologică, conform Jurnalului European de Cancer[2], iar raportul Agenţiei Naţionale de Cercetare a Cancerului – Globocan indică faptul că numărul de decese cauzate de cancer se ridică la aproximativ 50.000.[3]

,,Fiecare dintre sutele de mii de pacienţi din România ar putea beneficia de pe urma acestor tratamente, dacă în România lista medicamentelor compensate ar fi actualizată cu regularitate. Deschiderea listei de medicamente compensate s-a produs punctual în 2014 pentru 17 medicamente orfane și pentru alte 23 de medicamente, dar această actualizare, deși binevenită, este total insuficientă în condițiile în care sunt în continuare pacienți care nu au medicamente de ultimă generație pentru afecțiunile de care suferă (ex: cancer, hepatita C, bolile inimii etc). În majoritatea ţărilor europene perioada de aşteptare pentru actualizarea listei este între 88 şi 392 zile, iar la noi ajunge la peste 2000 de zile”, afirmă Oana Igrișan.

Mai mult, accesul pacienţilor la medicamente de ultimă generaţie ar aduce şi economii pe termen lung la bugetul de stat. În SUA de exemplu, datorită noilor tratamente, în doar 12 ani au fost salvați 23 milioane pacienţi şi economisiți 1,9 trilioane dolari prin creşterea speranţei de viaţă şi a productivităţii, sau prin eliminarea costurilor sociale indirecte asociate tratamentului oricărui bolnav[4]. Nu putem decât să ne întrebăm ce sume ar fi putut economisi România în ultimii 6 ani dacă pacienţii ar fi fost trataţi mai bine, s-ar fi recuperat mai repede şi alături de membrii familiei care îi îngrijeau s-ar fi putut reintegra în societate într-un timp mult mai scurt”, a adăugat Oana Igrișan, Director de Comunicare ARPIM.

[1]http://www.phrma.org/sites/default/files/pdf/2014-cancer-report.pdf

[2]http://www.ejcancer.com/article/S0959-8049(13)00007-5/pdf

[3]http://globocan.iarc.fr/ia/Europe/atlas.html

[4]http://www.phrma.org/sites/default/files/pdf/cancer-mid-graphic-2014.pdf