Lista medicamentelor compensate și gratuite trebuie să se actualizeze pentru toți pacienții români

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) solicită Ministerului Sănătății și Guvernului României să continue procesul de actualizare a listei medicamentelor compensate și gratuite pentru toți pacienții români care au nevoie de medicamente de ultimă generație. Actualizarea integrală este necesară pentru că în continuare bolnavii de cancer, cei cu afecțiuni cardiace, hepatită C și mulți alții nu vor avea încă acces la terapii noi.

,,Anul 2014 reprezintă un pas important pentru oamenii bolnavi ai acestei țări, deoarece după mai bine de 6 ani încep să aibă acces la medicamente de ultimă generație, pentru unele dintre cele mai importante terapii. Anul acesta, lista de medicamente compensate și gratuite a fost actualizată de 2 ori, cu 40 de medicamente noi. Este important însă ca aceste medicamente odată introduse pe listă, să ajungă fără întârziere la pacienți.

Introducerea terapiilor noi este un semn bun pentru pacienții acestei țări, mai ales că studiile arată că speranța de viață a oamenilor este direct corelată cu accesul acestora la tratamente de ultimă generație. În perioada 2000 – 2009, speranța de viață a crescut cu 1,74 ani. 73% din această creștere se datorează medicamentelor inovatoare. Este un indicator relevant pentru toți cei preocupați în mod real de sănătatea oamenilor acestei țări.

De aceea, mesajul nostru pentru cei responsabili de accesul nostru la sănătate este acela de a continua procesul de actualizare a listei de medicamente compensate și gratuite, cu celelalte 120 de medicamente care sunt depuse spre evaluare și care pot schimba viața pacientilor în bine”, afirmă Călin Gălășeanu – Președinte Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

ARPIM îşi arată în continuare deschiderea pentru dialog cu autoritățile române şi oferă expertiza sa construită în ani de experienţă pe plan internațional, astfel încât procesul pentru deschiderea listei de medicamente compensate să poată fi finalizat conform standardelor europene şi în cel mai scurt timp posibil.