Opt proiecte inovatoare care dezvoltă tratamente și metode de diagnosticare a coronavirusului vor fi finanțate într-un parteneriat de Comisia Europeană și industria farma

Sursa foto: www.freepik.com

Comisia Europeană a selectat marți pentru finanțare opt proiecte de cercetare la scară largă menite să dezvolte tratamente și metode de diagnosticare pentru coronavirus. Finanțarea va fi acordată în urma unei cereri accelerate de propuneri lansate în luna martie de Inițiativa privind medicamentele inovatoare (IMI), un parteneriat public-privat, scrie G4media.ro.

Dintre cele 8 proiecte finanțate în cadrul cererii de propuneri IMI, 5 se axează pe metode de diagnosticare și 3 pe tratamente. Cele care se axează pe instrumentele de diagnosticare intenționează să dezvolte dispozitive care pot fi utilizate oriunde, cum ar fi în cabinetele medicale sau în propria casă a pacientului și pot produce rezultate rapide în 14-40 minute. Celelalte proiecte, care se vor concentra asupra dezvoltării de tratamente, vor lucra în principal la actuala pandemie de coronavirus, însă vor depune eforturi considerabile în ceea ce privește pregătirea pentru viitoare epidemii.

În total, aceste proiecte reunesc 94 de organizații, cum ar fi universități, organizații de cercetare, întreprinderi și organisme publice. Se constată, de asemenea, o implicare puternică a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), care reprezintă peste 20 % din participanți și care vor primi 17 % din buget.

Pentru a finanța un număr mai mare de propuneri de înaltă calitate, Comisia și-a majorat angajamentul la 72 de milioane EUR (față de cele 45 de milioane EUR prevăzute inițial) din programul Orizont 2020, programul UE pentru cercetare și inovare. 45 de milioane EUR vor fi furnizate de industria farmaceutică, partenerii IMI asociați și alte organizații implicate în proiecte, totalul investițiilor ridicându-se la 117 milioane EUR, potrivit unui comunicat de presă.

Lista proiectelor selectate pentru finanțare, în așteptarea finalizării cu succes a acordurilor de finanțare cu IMI:

  • COVID-RED (remote early detection): Universitair Medisch Centrum Utrecht (Olanda)
  • DECISION (A miniaturised disposable molecular diagnostics platform for combatting coronavirus infections) – GNA Biosolutions (Germania)
  • DRAGON (Rapid and secure AI imaging based diagnosis, stratification, follow-up, and preparedness for coronavirus pandemics) – Oncoradiomics (Belgia)
  • KRONO (Evaluation of a production ready portable, point-of-need platform, direct from nasal swab test for the molecular diagnostic detection of COVID-19 infection) – BG Research (Marea Britanie)
  • RAPID-COVID (Robust automation and point of care identification of COVID) – GeneFirst Limited (Marea Britanie)
  • CARE (Corona accelerated R&D in Europe) – Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale – INSERM (Franța)
  • Impentri (Development of Impentri, an intravenous imatinib formulation for COVID-19 acute respiratory distress syndrome) – Exvastat (Irlanda)
  • MAD-CoV 2 (Modern approaches for developing antivirals against SARS-CoV 2) – Statens Veterinaermedicinska Anstalt (Suedia)

Află mai multe detalii din articolul următor: Opt proiecte inovatoare care dezvoltă tratamente și metode de diagnosticare a coronavirusului