Taxa de viciu – o soluție pentru creșterea bugetului medicamentelor
Diferența dintre bugetul alocat medicamentelor și nevoile reale de tratament ale pacienților români a depășit 1 miliard de lei în anul 2016, sumă suportată integral de companiile farmaceutice prin plata taxei clawback.
Această suprataxare a industriei a ajuns să reprezinte aproape 20% din valoarea medicamentelor decontate de CNAS, cauza principală a faptului că medicamentele inovatoare fără alternativă terapeutică în piață devin nesustenabile.
Bugetul alocat medicamentelor, rămas la aceeași valoare din anul 2012, trebuie aliniat numărului de pacienți români, care a crescut în ultimii cinci ani și nevoilor acestora de tratament.
,,În contextul în care, la nivel global, se marchează Ziua Împotriva Tutunului, atragem atenţia autorităților că redirecționarea parțială a taxei de viciu înspre bugetul medicamentelor poate fi o soluție pentru a acoperi o mai mare parte din nevoile de tratament ale pacienților români. Pentru unii dintre pacienți români, tratamentele de ultimă generație, fără alternativă în piață, reprezintă printre puținele șanse de luptă cu boala. Iar taxa clawback poate limita tocmai accesul pacienților români la aceste medicamente.
Taxa pe viciu a fost introdusă în anul 2006 și contribuțiile s-au constituit în venituri pentru Ministerul Sănătății. Propunem o regândire a modalității de alocare a acestor venituri, conform cu nevoile reale ale pacienților români”, a declarat Liviu Popescu, Director Relații Externe al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
2 din 3 pacienți români sunt tratați cu medicamente generice. De altfel, România ocupă locul 5 dintre statele Uniunii Europene şi se află peste media europeană la capitolul penetrării medicamentelor generice. Pacienții români au nevoie însă și de acces la medicamente de ultimă generație fără alternativă generică, în contextul în care România se află pe ultimele locuri în ceea ce privește asigurarea accesului pacienților la tratamentele inovatoare deja disponibile în Europa.
,,Taxa clawback, deși cea mai bine colectată taxă din România, trebuie privită din perspectiva impactului pe care îl are asupra asigurării nevoilor de tratament ale pacienților români. Suntem încrezători că în scurt timp, România va implementa un mecanism de calcul al suprataxării predictibil, transparent, care să fie în beneficiul pacienților români”, a adăugat Liviu Popescu.