Conform Ordinului Ministrului Sănătăţii 194/2015, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a publicat pe site-ul www.anm.ro datele privind interacţiunile dintre producătorii de medicamente şi profesioniştii şi instituţiile din domeniul sanitar aferente anului 2017.
Terapiile salvatoare de vieți, rezultat al cercetărilor oamenilor de știință, ar rămâne în laboratoare dacă nu ar ajunge la pacienți. Pentru că pacienții să poată beneficia de cele mai noi inovații în medicină, este necesară colaborarea dintre cei care le descoperă și cei datorită cărora acestea pot ajunge la pacienți: profesioniștii din domeniul sănătății.
Spre exemplu, în perioada ianuarie – mai 2018, în Statele Unite ale Americii, Centrul pentru Cercetarea și Evaluarea Medicamentelor din cadrul FDA (Food and Drug Administration) a aprobat 15 medicamente de ultimă generație pentru diferite boli rare, psoriazis, HIV, poliartrită reumatoidă sau cancer de prostată. Aceste medicamente, care în curând vor ajunge și în Europa, reprezintă noutăți absolute, tratamente care se pot dovedi salvatoare de vieți, pentru pacienții din lumea întreagă.
Una dintre modalitățile prin care specialiștii din sănătate pot fi permanent la curent cu inovațiile din medicina este prin intermediul interacțiunilor cu industria farmaceutică; spre exemplu, prin facilitarea accesului la ultimele noutăți prezentate la evenimente științifice naționale sau internaționale, unde aceștia pot afla care sunt cele mai noi terapii disponibile pentru diferite afecțiuni și cum pot fi acestea introduse în schemele terapeutice ale pacienților.
Totodată, experiența clinică a medicilor este esențială în procesul de cercetare și dezvoltare, pentru a putea identifica nevoile pacienților și a putea răspunde lor într-o manieră eficientă. De aceea, colaborarea dintre industria farmaceutică și profesioniștii din domeniul sănătății poate lua forma consultării reciproce. Cunoștințele medicilor și ale industriei creează sinergii valoroase, pentru dezvoltarea de noi terapii sau pentru îmbunătățirea celor existente.
În ultimii ani, colaborările dintre industria farmaceutică și profesioniștii din domeniul sănătății au loc într-un cadru transparent, bine reglementat, ce își propune să prevină eventuale derapaje. Măsurile legislative și normele de autoreglementare conlucrează astfel pentru a construi un climat de încredere, în care profesioniștii din sănătate și industria farmaceutică să poată colabora, în beneficiul pacientului.
În anul 2013, Federația Europeană a Asociațiilor și Industriilor Farmaceutice (EFPIA) a decis să adopte un Cod de Transparență al tuturor interacțiunilor dintre membrii săi – 1900 companii farmaceutice internaționale – și profesioniștii din domeniul sănătății.
România a fost printre primele țări din Europa care a legiferat transparentizarea acestor interacțiuni. Începând cu anul 2015, companiile membre ARPIM, transmit către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale toate informațiile solicitate privind colaborările cu profesioniștii din sănătate, acestea fiind publicate pe site-ul anm.ro. Mai mult de, toate cele 29 de companii membre ARPIM respectă standardele stricte de conduită impuse la nivelul industriei prin Codul de Etică al asociației.