Pacienții români solicită tratamente și servicii medicale similare cu cele ale cetățenilor europeni

Coaliția pentru Sănătate Europeană, din care fac parte asociații de pacienți și reprezentanți ai industriei farmaceutice, a demarat campania ,,Ai dreptul la Sănătate ca în Europa”, al cărei element central îl constituie realitatea că pacienții români sunt pacienți europeni și că au dreptul la tratamente și servicii medicale la același nivel și calitate ca ale celorlalți cetățeni europeni.

Aproape jumătate dintre români consideră că serviciile medicale de calitate slabă și subfinanțarea sistemului de sănătate sunt principalele probleme cu care bolnavii cronici se confruntă în ceea ce privește afecțiunea cronică, conform unui studiu realizat în cadrul campaniei1.  Coaliția pentru Sănătate Europeană susține că bugetul alocat tratamentelor trebuie să reflecte nevoile reale ale tuturor pacienților români. Creșterea alocărilor bugetare, dar și o mai bună administrare a resurselor existente, ar putea reduce decalajul dintre sistemul de sănătate din Romania și cel existent în alte state europene.

,,Nu mai putem ignora numărul în creștere al pacienților diagnosticați cu afecțiuni severe, nu mai putem ignora faptul că nevoile lor de tratament nu sunt acoperite. Pacienții noștri nu primesc medicamentele potrivite pentru afecțiunea lor, în momentul în care au nevoie. Ei trebuie să lupte pentru un drept care, și în România, ca în orice altă țară europeană, este garantat prin Constituție: dreptul la ocrotirea Sănătății. Ne dorim ca în planificarea bugetară să se țină cont, înainte de orice, de binele pacienților și de ceea ce au ei nevoie, de la acces la medicamente, până la programe de screening și prevenție. Cu toții vrem o țară ca afară, primul pas în a transforma România într-o țară ca afară la capitolul Sănătate este să înțelegem că oamenii sunt esențiali pentru dezvoltarea unei societăți și întâi de toate, ei trebuie să fie sănătoși, activi”, a declarat Rozalina Lăpădatu, Președinte IDSE, membru al Coaliției pentru Sănătate Europeană.

“Ca reprezentant ai pacienților cronici și pacient de 40 de ani, îmi doresc să fiu tratat într-un sistem de sănătate performant, la același nivel cu celelalte state europene. Îmi doresc ca expresia pacientul în centrul sistemului să fie o realitate și nu doar o declarație, așa cum este în prezent. Aș vrea să avem un sistem de sănătate mai bine finanțat, în care să fie clar definit circuitul pacientului și fiecare să aibă un acces facil la tratament și îngrijiri de sănătate, cât mai puțin birocratizat. Realitatea ne situează însă pe ultimul loc în UE în toate statisticile legate de sănătate. Oare atât ne dorim sau doar atât putem face pentru sănătatea cetățenilor români?” a declarat Radu Gănescu, Președinte COPAC, membru al Coaliției pentru Sănătate Europeană.

Potrivit aceluiași studiu1, aproape 60% dintre români consideră că sistemul de sănătate nu le acordă bolnavilor cronici atenția necesară, în condițiile în care o treime dintre români au declarat că au fost diagnosticați cu o boală cronică de-a lungul vieții și 1 din 3 români au declarat că au persoane care suferă afecțiuni cronice printre cei apropiați.

În anul Centenarului, dar și din perspectiva preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene, România trebuie să se poată baza pe un sistem de sănătate cu performanțe înalte și cu acces neîngrădit pentru pacienți la servicii medicale și soluții terapeutice moderne, la tratamente și medicamente inovative, in linie cu cele existente în celelalte țări europene. Dezvoltarea României și sustenabilitatea creșterii economice din următorii ani vor fi influențate decisiv de starea de sănătate a oamenilor și de încrederea lor în capacitatea sistemului public de sănătate de a le acoperi toate nevoile. O țară cu oameni sănătoși este mai puternică și mai competitivă, și privind către planurile sale de viitor, România are nevoie de o sănătate ca în Europa. Este un moment cheie pentru a ne asuma, ca țară, din această perspectivă, un angajament ferm față de viitorul Uniunii Europene”, a declarat Călin Gălășeanu, Președinte ARPIM, membru al Coaliției pentru Sănătate Europeană.

„Ai dreptul la Sănătate ca în Europa” este o campanie concepută nu doar pentru cei care sunt pacienți acum. Toți românii au dreptul să fie trataţi la acelaşi nivel cu ceilalţi europeni. Fiecare dintre noi devine pacient al sistemului de sănătate la un moment dat sau are pe cineva drag care se lovește de sistem, mai devreme sau mai târziu. Sperăm să convingem cât mai mulți oameni, pacienți sau nu, să susțină această campanie. Este unul dintre motivele pentru care am inclus în campanie o platfomă online unde orice pacient român își poate face cunoscută povestea pentru a-i inspira pe alții în lupta cu afecțiuni similare și unde toți ceilalți pot scrie mesaje de încurajare pentru cei care au nevoie”, a mai declarat Alina Comănescu, Președinte Asociația Sănătate pentru Comunitate, membru al Coaliției pentru Sănătate Europeană.

Manifestul și detaliile despre acțiunile campaniei sunt disponibile pe site-ul campaniei, www.sanatateeuropeana.ro.

Membrii Coaliției pentru Sănătate Europeană mai declară:

 Mirela Iordan, Secretar General LAWG

 „Recunoaștem progresul făcut de autorități în ceea ce privește accesul pacienților la tratamente inovatoare, însă există un decalaj considerabil între România şi media europeană. În Europa cetăţenilor egali este inacceptabil să avem copii care încă mor din cauza unor afecţiuni care au fost eradicate. Este nevoie de un efort continuu pentru a putea contribui la acoperirea nevoilor de tratament ale pacienţilor eligibilor şi astfel, la reducerea deceselor care pot fi evitate. Ştiinţa medicală şi tehnologiile disponibile sunt salvatoare de vieţi.”

 *

 Dorica Dan, Alianța Națională pentru Boli Rare din România

,,Cercetarea este esențială pentru a oferi pacienților cu boli cronice răspunsurile și soluțiile de care au nevoie, fie că este vorba de un tratament nou sau despre îmbunătățirea îngrijirii.

Pentru a asigura o îngrijire holistică a pacienților este nevoie de colaborarea tuturor celor implicați în diagnosticare și îngrijire, între pacienți și specialiști, autorități și industrie, între furnizorii de îngrijire medicală și socială. Monitorizarea permanentă a pacienților și asigurarea continuității îngrijirii sunt necesare pentru eficientizarea resurselor existente.”

* 

Daniel Andrei, Asociația Română de Hemofilie

“Atunci când pronunț cuvântul <<sănătate>>, nu mă simt foarte confortabil. Probabil din teama de a nu mai pierde ceva din ce mi-a mai rămas. Țin cu dinții ca părțile funcționale rămase să le mențin la un nivel mulțumitor. Responsabilitatea o împart cu sistemul medical. Fac parte ca membru mai mic din cadrul acestei familii care se numește România. De multe ori m-a făcut să simt teamă, neputință, mânie, singurătate și nevoie de sprijin. În ultimul timp a început să învețe să mă asculte și a acționat conform necesității pe care o am. Sper să nu-și piardă încrederea că o poate face mai bine. Cu mult mai bine. Trebuie să-mi fie alături ca o adevărată familie. Mai ales că gradul de bunăstare a crescut și așteptările sunt mai mari. Sunt tentat să privesc la prietenii din alte state care-mi spun cum sunt tratați și mă întreb de ce aici nu se întâmplă la fel. Avem nevoie cu toții să fim sănătoși și este dreptul nostru. O merităm. Și România la fel.”

*

Ștefan Răduț, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă

“Zilnic vedem știri care încep așa: România, țara Uniunii Europene pe primul loc la… și vă las pe dvs. să completați boala. Suntem pe primele locuri la boli și pe ultimul loc la finanțarea sistemului de sănătate. Sigur există o corelare între cele două, așa cum există o corelare între epidemiile de boli transmisibile și problemele cu vaccinarea. Nu putem avea un sistem de sănătate european fără finanțare și o comunicare europene. Chiar dacă geografic suntem la marginea Europei, românii sunt cetățeni europeni și merită o sănătate europeană!”

*

Alina Comănescu, Asociația Sănătate pentru Comunitate

,,O alocare bugetară adecvată pentru Sănătate înseamnă în primul rând cunoașterea situației și a nevoilor pacienților, pornind de la un element fundamental pentru orice sistem performant: registrele de pacienți. Se asigură astfel o finanțare adecvată epidemiologiei fiecărui tip de boală cronică, dar și posibilitatea armonizării datelor la nivel european, prin conectarea registrelor de pacienți din România cu cele europene.

Accesul rapid al pacienților la medicamente inovatoare a devenit o necesitate în anul 2018, în acest sens modificarea legislației în domeniul studiilor clinice și recuperarea decalajului existent în această zonă ar permite pacienților români acces gratuit la tratamente de ultimă generație. Informarea și educarea pacienților și publicului larg cu privire la beneficiile înrolării în studii clinice oferă dreptul pacienților români la Sănătate ca în Europa!”

###

Despre Coaliția pentru Sănătate Europeană

Coaliția pentru Sănătate Europeană este deschisă organizațiilor neguvernamentale și asociațiilor profesionale sau de pacienți care au legătură cu sistemul de sănătate sau care militează pentru îmbunătățirea lui.

La data lansării campaniei, Coaliția pentru Sănătate Europeană este alcătuită din urmatoarele organizații:

Alianța Națională pentru Boli Rare România, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, Asociația Română pentru Hemofilie, Asociația Sănătate pentru Comunitate, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație, Local American Working Group.

1 Studiul ,,Comportamente şi atitudini privind bolile cronice în România” realizat în luna august de către Cult Market Research pentru Coaliția pentru Sănătate Europeană. studiul a fost realizat pe un eșantion de 1064 de persoane cu vârste de peste 18 ani și că este reprezentativ la nivel național.