Inovații medicale: de ce avem șanse să învingem pandemia

Pandemii precum gripa spaniolă din 1918 au devastat omenirea de-a lungul istoriei, dar au grăbit și inovațiile în medicină. Un secol mai târziu, suntem din nou în fața unui virus necunoscut, dar înarmați cu mai mult decât aspirină și măști de tifon. Astăzi, avem tehnologia necesară pentru analize genetice complexe, tratamente antivirale și testăm zeci de medicamente și vaccinuri. Medicina a evoluat într-un ritm fără precedent în ultimii 100 de ani și avem șanse să câștigăm mai repede bătălia cu noul virus.

Pandemia de coronavirus ar putea lua proporțiile celei de gripă spaniolă din 1918, spunea recent celebrul Anthony Fauci, epidemiologul care conduce lupta anti-COVID-19 din SUA. „Aceasta este o pandemie de proporții istorice”, a declarat Fauci într-un webinar susținut pentru studenții Universității Georgetown.

Gripa spaniolă a infectat aproape o treime din populația mondială de la acea vreme și a ucis cel puțin 50 de milioane de oameni, din primăvara lui 1918 și până în vara lui 1919. În pandemia de coronavirus ne-am întors de multe ori către cea mai devastatoare boală din istoria recentă a omenirii. „Istoria se repetă”, au spus unii după ce au comparat evoluția, rata deceselor sau viteza de răspândire a celor două virusuri.

De ce suntem tentați să comparăm situația în care ne aflăm acum cu cea din 1918? Motivul este foarte simplu: pentru că a luat sfârșit și ne poate oferi soluții salvatoare.

Cum s-a încheiat pandemia din 1918

După valul final, din primăvara lui 1919, pandemia de gripă spaniolă s-a atenuat (dar virusul H1N1 de atunci nu a dispărut complet). Cum au reușit oamenii să câștige lupta cu un virus nou fără un vaccin antigripal și fără teste moleculare, fără tratamente antivirale și fără ventilație mecanică pentru bolnavii critic? Aspirina, măștile din tifon, dezinfectanții și distanțarea au fost singurele „arme” în cea mai mare pandemie a ultimului secol. Poate că au redus numărul victimelor, dar nu ele au pus capăt pandemiei. În realitate, până în 1920, populația a atins ceea ce numim acum imunitate „de turmă”. Prețul plătit a fost însă foarte mare și temerea este că vom avea aceeași soartă și acum.

În lumina ultimelor studii, care susțin că anticorpii împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt de scurtă durată, atingerea imunității colective este acum sub semnul întrebării – deși avem și alte sisteme de apărare, cum sunt celulele T. Chiar dacă ar fi posibil ca 60-70% din populație să devină imună la noul virus în câțiva ani și pandemia să ia sfârșit în acest mod, inovația medicală ne va ajuta să o învingem mai devreme și victimele nu vor mai fi atât de multe.

Comparația pandemiei actuale cu cea de gripă spaniolă nu se poate face în aceiași termeni. La 100 de ani distanță, avem mult mai multe posibilități de intervenție timpurie. Comunitatea științifică s-a mobilizat cu o viteză fără precedent, cunoștințele medicale acumulate din 1918 și până acum sunt impresionante, iar tehnologia a avut o dezvoltare spectaculoasă în ultimul secol.

Citește articolul integral aici: Inovații medicale: de ce avem șanse să învingem pandemia