Alina Culcea, preşedinte ARPIM: România ar putea fi o piaţă pentru studii clinice. Potenţialul de investiţii este de 800 mil. euro

♦ În criza sanitară generată de COVID-19, colaborarea între companiile farma accelerează găsirea unui vaccin ♦ În România, piaţa studiilor clinice este de zece ori mai mică decât potenţialul de investit.

România nu foloseşte la ma­ximum potenţialul pieţei de stu­dii clinice, care este de 800 mil. euro, în condiţiile în care în 2019 s-au investit 72 mil. euro în aceste studii, a susţinut Alina Culcea, preşedinta Aso­ciaţiei Ro­mâne a Produ­că­torilor In­­ter­na­­ţio­nali de Medicamente (ARPIM), în cadrul emisiunii ZF Live.

„România ar putea fi o piaţă pentru studii clinice. Studiile clinice sunt o şansă pentru pacienţi, dar şi o investiţie pentru România, pentru educaţia medicilor. Piaţa de studii din România a fost în declin în ultimii ani. Vorbim de 800 mil. euro potenţial pentru piaţa de studii clinice. Anul trecut au fost 72 mil. euro în investiţii, care înseamnă o contribuţie la bugetul de stat de 20 mil. euro“, a spus Alina Culcea.

Ea a explicat că marile corporaţii farma nu investesc în studii clinice în România din cauza timpului mare de aşteptare pentru aprobarea unui test clinic. Alina Culcea a mai spus că în cazul COVID-19 sunt circa 180 de studii clinice în desfăşurare pentru obţinerea unui vaccin, înclusiv în România, însă procesul este unul de durată.

Totuşi, companiile farma au lăsat pe planul al doilea cercetarea în alte domenii şi au investit resursele în găsirea unui tratament pentru pandemia de COVID-19. Astfel, sunt nouă vaccinuri în stadia avansate de cercetare pentru a găsi soluţiile cele mai sigure şi mai eficiente.

„Între 10-15 ani durează cercetarea pentru un medicament. Dorinţa maximă a fost de găsire a unui vaccin. Sunt 180 de studii clinice în derulare pentru vaccin pentru COVID. Nouă vaccinuri sunt destul de avansate. Datorită concentrării maxime, din eforturile financiare de a sprijini cercetarea, lucrurile vor merge într-un regim accelerat, fără a compromite calitatea“, a mai spus Alina Culcea.

Preşedinta ARPIM a explicat că accesul la medicamente a fost principala provocare în pandemie pentru pacienţi şi companiile farma, mai ales în perioada stării de urgenţă, când industrii întregi au fost blocate.

„În ultimele 6 luni, provocările au ţinut de asigurarea aprovizionării cu medicamente, circuitele de transport fiind restricţionateŞi capacităţile de producţie au fost afectate, iar toate aceste evenimente au fost ca o provocare în plus“, a mai spus şefa ARPIM.

Află mai multe informații, din articolul următor: Lipsa medicamentelor a fost principala problemă pentru pacienţi în perioada pandemiei