Industria farmaceutică – scădere cu 30% în urma aplicării noii taxe clawback

Prin aplicarea noii taxe clawback industria farmaceutică din România ar putea suferi o pierdere de 842 milioane RON, ceea ce înseamnă o scădere a pieţei cu 30%, conform studiului de impact realizat de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). Aplicarea noii taxe nu va influenţa doar piaţa farmaceutică, ci va avea un impact major la nivel economic, social și medical.

 Din punct de vedere economic, taxa este inaplicabilă, deoarece companiile farmaceutice ar trebui să susţină integral diferenţa dintre bugetul alocat şi consumul de medicamente.

 “Am făcut o simulare pe execuția bugetară prognozată pentru anul 2012 şi taxa clawback pe care ar trebui să o plătim în acest moment este de 1,7 miliarde RON.”, declară Cristian Luţan, Director Executiv Adjunct ARPIM.

 ,,Vom fi nevoiţi să plătim o taxă pentru venituri pe care nu le-am realizat, pentru că noua taxă clawback se aplică la preţul de vânzare al medicamentelor, care include pe lângă preţul de producător, marja de distribuţie, adaosul farmaciilor şi TVA. De exemplu, pentru un medicament în valoare de 100 de de lei vândut pe piață, o companie va fi obligată să plătească clawback 136 lei, lucru imposibil de susținut.”, adaugă Cristian Luțan.

 Noua taxă va avea şi un impact medical. “Unul din defectele majore ale taxei este lipsa totală de predictibilitate. Prin însăși textul ei, ordonanța ridică acest risc major: dacă diferența dintre buget și consum este foarte mare în 2012, atunci e posibil ca unele companii să nu-și poată îndeplini obligația. Neîndeplinirea obligației duce la eliminarea întregului portofoliu din lista de medicamente compensate. Acest lucru înseamnă că medicamentele se vor gasi în continuare, dar nu vor putea fi achiziționate decât cu plata integrală din buzunar de către pacienți.”, adaugă Cristian Luţan.

 Producătorii de medicamente vor fi nevoiţi să gestioneze impactul economic prin reducerea costurilor, dar acest aspect va avea consecinţe la nivel social precum reducerea locurilor de muncă, care va aduce dupa sine: diminuarea contribuțiilor la bugetul de stat, reducerea bugetului de educaţie medicală ştiinţifică şi al celui de responsabilitate socială.

 Nu în ultimul rând, ARPIM își exprimă încă o dată îngrijorarea față de semnalul pe care autoritățile române îl transmit investitorilor străini, care vor percepe această taxă ca pe un semnal că România nu este un loc sigur pentru investiții.

 În perioada imediat următoare industria producătoare de medicamente își propune continuarea dialogului cu Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor Publice, pentru a se ajunge la elaborarea si implementarea unui mecanism de clawback sustenabil.

 Studiul de impact a fost efectuat în luna septembrie, și cuprinde calcule și simulări pe baza datelor furnizate de CNAS privind execuția bugetară, alocările bugetare pe anul 2011 și estimarea consumului de medicamente în anul 2011.