Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial: Medicina de astăzi nu mai lucrează pe baza intuiției, ci a dovezilor.

Sursa foto: presidency.ro

“Studiile clinice sunt într-adevăr vitale datorită beneficiilor pe trei mari paliere: avantajele pentru pacienți, care sunt incontestabile, avantajele pentru comunitatea medicală și pentru profesioniștii din Sănătate, care simt nevoia să fie actualizați cu toate descoperirile care apar, și, nu în ultimul rând, beneficiile sunt pentru sistemul de sănătate.

Pacienții români au dreptul fundamental la îngrijiri optime, de multe ori aceste noi medicamente reprezintă ultima lor șansă de supraviețuire. Pentru comnuitatea medicală, studiile clinice înseamnă acces la tehnologie avansată. Pentru sistemul de sănătate studiile clinice înseamnă degrevare de costuri, economii indirecte și permit reintegrarea pacienților în societate, deci forță de muncă sănătoasă.

Ceea ce plătește sistemul de sănătate sunt rezultatele care au valabilitate, bazate pe dovezi. Ipotezele de cercetare medicală, prin studii clinice, sunt transformate în inovații și în strategii de tratament pentru pacienți. Medicina de astăzi nu mai lucrează pe baza intuiției, ci a dovezilor.

Este timpul să trecem de la discuții la măsuri concrete, tocmai pentru a crea aceste premise care să permită explorarea potențialului pe care România îl are”, a declarat Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial, în cadrul dezbaterii Impactul economic al studiilor clinice desfășurate în România.

Investițiile totale în studii clinice realizate de companii și sponsori au reprezentat contribuții la bugetul de stat de aproximativ 19,8 milioane de EUR în 2019. Acestea s-au tradus într-o economie minimă a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), generată de studiile clinice din 2019, de 5,3 mil EUR în cazul afecțiunilor oncologice și de 4,1 mil EUR în cazul afecțiunilor cardiovasculare, arată un studiu realizat de compania de consultanță, audit de date și tehnologie, IQVIA.

Raportul Studii Clinice – investiții străine în România, realizat pentru Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Companiilor Coordonatoare de Studii Clinice în România (ACCSCR), a fost lansat astăzi în cadrul unei dezbateri la care au participat reprezentanți ai pacienților, autorități, medici și reprezentanți ai companiilor farmaceutice și ai companiilor coordonatoare de studii clinice. Diminuarea continuă a numărului de studii clinice derulate în România a constituit principalul motiv pentru care cele două asociații au solicitat IQVIA România un studiu care să ofere o perspectivă mai amplă asupra acestui domeniu pentru toate părțile implicate.

Mai multe informații sunt disponibile aici.