În anul 2012, conform Jurnalului European de Cancer, rata deceselor cauzate de cancer în România este de 380 cazuri la suta de mii de locuitori, peste media europeană de 352 cazuri. Acest lucru înseamnă creşterea de două ori a numărului de decese comparativ cu anul 2009, când se înregistrau 182 cazuri la suta de mii de locuitori.
Oana Martha Igrişan, Director de Comunicare ARPIM: ,,Deşi sunt cifre îngrijorătoare, acestea nu trebuie să ne surprindă întrucât problemele cu care se confruntă bolnavii de cancer şi-au găsit puţine soluţii în ultimii ani.
În ceea ce priveşte accesul pacienţilor la tratamente de ultimă generaţie, 26% dintre medicamentele care sunt pe lista de aşteptare de mai bine de 6 ani sunt destinate tratării afecţiunilor oncologice şi toate reprezintă speranţe în plus pentru pacienţi. Pentru unii înseamnă o viaţă mai bună, pentru alţii sunt esenţiale pentru supravieţuire.
Spre exemplu, datele arată că în cazul pacienţilor cu cancer la sân, în aproximativ 70% din cazuri celulele canceroase se răspândesc la nivelul oaselor. În cazul pacienţilor cu cancer de prostată în stadiu avansat riscul este de peste 90%. Pe lista de aşteptare se află medicamente inovatoare, rezultate a biotehnologiei de vârf care previn fracturile, compresia măduvei spinării sau nevoia de radiaţii la nivel osos în cazul acestor pacienţi cu metastaze osoase. Deşi acestea sunt disponibile în regim compensat de mai mulţi ani în statele europene, nu sunt disponibile şi pacienţilor români. Situaţia este similară pentru toate celelalte 25 de medicamente care se află în aşteptare.
Şi în plus nu este deloc de neglijat faptul că la nivel mondial, peste 60% dintre medicamentele care se află în cercetare şi dezvoltare sunt destinate oncologiei şi drumul acestora către pacienţii români trece tot prin actualizarea listei medicamentelor compensate. Este nevoie de actualizarea listei acum şi de continuarea acestei actualizări în ritm constant.”
,,Astăzi, dacă este depistat la timp, diagnosticat corespunzător şi tratat cu cele mai bune opţiuni cancerul poate fi vindecat completat sau cel puţin transformat dintr-o boală cu un deznodământ fatal rapid într-o boală cronică. Situaţia era cu totul alta cu ani în urmă. Spre exemplu, acum 10 ani, speranţa de viaţă a unei paciente diagnosticate cu cancer la sân în stadiul metastatic era limitată. Astăzi, datorită investiţiilor în campanii de educare şi informare şi mai ales datorită terapiilor de ultimă generaţie, avem cu toţii paciente ce trăiesc cu boala metastatică, cu o calitate bună a vieţii, mulţi ani de zile. Medicina a evoluat spre conceptul de personalizare a tratamentului, terapiile de astăzi îmbunătăţesc considerabil şansele pacienţilor în lupta cu boală şi tocmai de aceea este esenţial ca un pacient să aibă acces la tratamentul potrivit pentru el, la momentul potrivit”, a declarat dr. Alexandru Eniu, medic oncolog în cadrul Institutului de Cancer ,,Ion Chiricuţă” Cluj Napoca.
Pacienţii bolnavi de cancer se confruntă cu numeroase probleme, pe lângă lipsa schemei de tratament inovator precum: compensarea limitată a procedurilor de diagnostic, lipsa unui program de prevenţie şi educaţie, lipsa unui registru naţional de cancer, finanţarea insuficientă a programului naţional de oncologie.
,,Îi invităm pe reprezentanţii autorităţilor să mergem împreună într-un spital de oncologie. Este o soluţie extremă, dar ne aflăm într-o situaţie extremă. Poate dacă autorităţile vor vedea situaţia disperată a bolnavilor care nu au acces la tratament şi lupta pe care ei o duc în fiecare zi vor înţelege de ce strigăm după tratamente noi, după şanse la viaţă, după speranţă. Nu mai putem aştepta! Avem nevoie de medicamente noi acum”, a declarat Cezar Irimia, preşedinte Federaţia Asociaţiei Bolnavilor de Cancer (FABC).
Cele mai recente date ale Agenţiei Internaţionale de Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) estimează că, pentru anul 2008, la nivel mondial au fost peste 12,4 milioane de cazuri noi de cancer, la peste 6,5 milioane bărbaţi şi 5,7 milioane femei. Numărul de decese cauzate de cancer a fost de 7,6 milioane, dintre care aproape 4,3 milioane bărbaţi şi 3,3 milioane femei. Mai mult, în aceeaşi perioadă erau peste 28 de milioane persoane în viaţă, la cinci ani de la diagnosticul iniţial de cancer, potrivit IARC şi OMS.