Bătălia COVID-19, în laborator: Al treilea studiu clinic pentru vaccinul anti-coronavirus

Investigatorii de la Universitatea din Oxford au anunțat că au inițiat înscrierea participanților sănătoși la studiu clinic pentru testarea unui vaccin candidat pentru COVID-19, numit ChAdOx1 nCoV-19. Dezvoltat inițial pentru a preveni MERS, acest posibil vaccin se bazează pe un vector de vaccin adenovirus și pe proteina spike COVID-19. În prezent, acesta este fabricat în unitatea de Biomanufacturare Clinică a Universității din Oxford și va fi gata în câteva săptămâni, potrivit trialsitenews.com.

Dezvoltat la Universitatea din Oxford, ChAdOx1 nCoV-19 este o versiune sigură a unui adenovirus. Acesta a fost modificat astfel încât să nu poată fi reprodus în corpul uman și a fost adăugat codul genetic care transmite instrucțiuni pentru producerea proteinei Coronavirus Spike, permițând adenovirusului să producă această proteină după vaccinare. Rezultatul este formarea de anticorpi împotriva proteinei Spike, despre care se știe că se află pe suprafața SARS-CoV-2.

Despre studiu

Studiul clinic este unul randomizat, simplu-orb, placebo controlat, multicentric de fază I / II, prin care sponsorii speră că vor determina eficacitatea, siguranța și imunogenitatea vaccinului candidat ChAdOx1 nCoV-19. Acesta va fi derulat în Marea Britanie, pe voluntari adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. Vaccinul va fi administrat pe cale intramusculară.

Studiul clinic va înrola până la 510 participanți și va fi condus de Institutul Jenner și Grupul de Vaccinologie al Universității din Oxford. Studiul a început în martie 2020 și este planificat să se finalizeze în mai 2021.

Rapoartele oficiale  arată că cercetătorii universității urmăresc rezultatele în teste preclinice suplimentare pentru a evalua siguranța, în timp ce își iau angajamentul să investească în producerea unui număr mare de unități înainte de studiul clinic. Echipa de cercetători de la Oxford are o experiență semnificativă în a contribui cu soluții la combaterea unor urgențe de sănătate publică, fiind activi și în timpul focarului Ebola din 2014.

Pe lângă Universitatea din Oxford însuși, au fost identificate și alte site-uri participante, inclusiv NIHR WTCRF, Spitalul Universitar Southampton NHS Trust, Imperial College Healthcare NHS Trust și John Radcliffe Hospital din Oxford.

Mai multe informații: Universitatea din Oxford demarează studiul clinic pentru vaccinul candidat pentru COVID-19

 

În prezent, la nivel global, au fost inițiate doar două studii clinice de fază 1, cele care implică subiecți umani sănătoși: unul în Statele Unite, pentru care au fost recrutați 45 de participanți, și altul în China unde se recrutează în continuare 108 participanți, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (la 26 martie 2020).

Alte 52 de vaccinuri candidate sunt în prezent în faza de studii preclinice, cu estimări ale intrării în faza clinică între aprilie și noiembrie 2020.

Detalii, aici:  https://www.who.int/blueprint/priority-diseases/key-action/Novel_Coronavirus_Landscape_nCoV_Mar26.PDF?ua=1

 

Citește mai mult despre procesul de cercetare, dezvoltare și aprobare: Bătălia COVID-19, în laborator: În cât timp am putea avea un vaccin