Aprobarea Legii pentru Prevenirea și Combaterea Cancerului, un demers istoric pentru sistemul de sănătate și cetățenii români

ARPIM transmite mulțumiri și profundă recunoștință pentru implicarea și leadership-ul autorităților, factorilor de decizie, Societăților medicale, medicilor, Asociațiilor de Pacienți, experților și tuturor celor implicați în elaborarea și aprobarea Legii pentru Prevenirea și Combaterea Cancerului, un demers istoric pentru sistemul de sănătate și cetățenii români.

Prin această lege România se aliniază la standardele europene, începând cu prevenția și diagnosticarea timpurie, consultul de tip multidisciplinar, testări pentru tratamente țintite, accesul la timp la tratamente inovative și accelerarea accesului în cazul nevoilor medicale neacoperite prin crearea Fondului de Inovație, monitorizarea adecvată, servicii de psiho-oncologie, onco-nutriție, navigarea pacienților oncologici, până la îngrijirile paliative și de suport, toate aceste măsuri crescând considerabil supraviețuirea și șansele de a învinge boala.

Ne onorează faptul că prin sprijinirea coaliției „Împreună Învingem Cancerul” am reușit să contribuim la acest demers de anvergură, care a adus împreună într-un mod constructiv toate categoriile de actori din sistemul de sănătate și vă mulțumim pentru încrederea acordată prin acceptarea în Grupul de Lucru pentru Combaterea Cancerului din Parlamentul României a doamnei Dr. Ioana Bianchi – Director Relații Externe al ARPIM.

Aprobarea cu o largă majoritate a Legii pentru Prevenirea și Combaterea Cancerului și promulgarea ei de către Președintele României reprezintă o dovadă în plus că, atunci când există consens, determinare și deschidere către colaborare între toți actorii și experții sistemului de sănătate din România, pentru un scop comun mai presus de orice și pentru binele tuturor, cele mai bune inițiative se pot realiza. Este important ca acest demers colaborativ să continue și normele de implementare să fie elaborate așa cum prevede legea. Ne arătăm în continuare deschiderea la colaborare și sprijin și pentru această etapă deosebit de importantă.