Alina Culcea, ARPIM: “Ştiinţa şi accesul la inovaţie sunt răspunsul adecvat în această bătălie”

După mai bine de 6 luni de criză mondială de sănătate publică, ochiii tuturor sunt aţintiţi către producătorii de medicamente, care la nivel european şi global încearcă să găsească soluţii de tratament şi prevenţie împotriva COVID-19. Sute de teste clinice cercetează posibile tratamente şi peste 180 de vaccinuri, de la companii precum BioNTech-Pfizer, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac Moderna, AstraZeneca, se află în dezvoltare, unele în faze foarte avansate. Despre mobilizarea companiilor farmaceutice inovative şi despre noi paradigme de acces la medicamente salvatoare de vieţi, am stat de vorbă cu Alina Culcea, preşedinte ARPIM (Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente).

Ce înseamnă mai concret această mobilizare fără precedent a industriei farmaceutice?

Alina Culcea: Într-adevăr, industria farmaceutică a demonstrat o mobilizare fără precedent în timpul pandemiei de COVID-19, sprijinind sistemele de sănătate şi demarând proiecte majore de cercetare pentru găsirea de soluţii de diagnostic, tratamente şi vaccinuri.

Dacă ne referim la sprijinul acordat sistemelor de sănătate, numai în România ARPIM şi companiile sale membre au donat peste 33 de milioane de lei în bani, echipamente de protecţie sau în medicamente – donaţii către stat, asociaţii şi fundaţii, societăţi medicale sau alte organizaţii implicate activ în lupta COVID-19. La nivel European şi global vorbim de milioane de euro şi programe consistente de sprijin.

Dar cea mai mare mobilizare pe care companiile au demonstrat-o şi cea mai mare contribuţie pe care o pot da înapoi societăţii sunt sutele de proiecte de cercetare şi dezvoltare pentru descoperirea de tratamente şi vaccinuri împotriva COVID-19.

Dacă în medie dezvoltarea unui vaccin durează 12-15 ani, în prezent, conform Organizaţei Mondiale a Sănătăţii, avem peste 180 de vaccinuri candidate împotriva COVID-19 în dezvoltare, aflate în faze de cercetare unele chiar avansate. Experienţa acumulată de cercetători  în lupta cu alte boli, precum Ebola sau HIV, sporesc şansele să găsim soluţii şi să avem arme redutabile într-un timp record.

Angajamentul companiilor farmaceutice este unul foarte clar, care pune pe primul loc siguranţa pacienţilor.

Care este principala armă a companiilor farmaceutice în această luptă?

Alina Culcea: De-a lungul istoriei, în vremuri grele de criză, omenirea a gasit soluţii să meargă mai departe, printr-o armă de neînfrânt: ştiinţa. Şi de această dată ştiinţa şi inovaţia ne vor da mult-aşteptatul răspuns, acestea fiind şi motorul reacţiei în timp record a industriei farmaceutice şi a cercetătorilor.

Iată doar câteva dovezi în acest sens: secvenţierea completă a genomului virusului s-a realizat la doar 30 de zile după înregistrarea primului caz; primul test de diagnostic a fost validat la doar câteva zile după secvenţierea genomului; primul vaccin candidat a intrat în studii de fază 1 la 43 de zile de la descifrarea genomului. Procesul de cercetare şi dezvoltare pentru a transforma o molecula cu proprietăţi terapeutice într-un medicament, necesită investiţii de aproximativ 2 miliarde de EURO, în medie, mii de experimente şi sute de cercetători implicaţi.

Citiți interviul integral aici.