Termenele de plată la medicamente în România – de 6 ori mai mari față de alte state ale UE

Termenele de plată la facturile pentru medicamentele în regim compensat din România sunt unice în Europa. Până în prezent, toate țările membre ale Uniunii Europene aveau obligația să plătească facturile la medicamente în termen de 30 zile. România avea obligația să plătească facturile furnizorilor de medicamente la 180 zile – un decalaj de plată de 6 ori mai mare față de restul Europei.

 “Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că datoria strânsă până pe 16 martie reprezintă una dintre cele mai dificile situații pentru industria farmaceutică din România. Deși termenul oficial era de 180 zile, în fapt plățile se fac la peste 300 zile. Suma la care s-a ajuns în prezent nu este deloc de neglijat –  1,3 miliarde de euro. Industria farmaceutică de medicamente inovative a fost mereu alături de autorități în ultimii ani și a înțeles situația economică dificilă cu care acestea s-au confruntat. Ne bucurăm ca în prezent Guvernul a decis să pună pe lista priorităților plata acestor datorii, întrucât a înțeles că stabilitatea economică în acest sector este în interesul pacienților, iar respectarea directivei europene este în interesul României”, declară Dan Zaharescu,  Director Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

 Sorin Popescu, coordonator Grup Comunicare ARPIM adaugă: “Dorim să subliniem că pentru aceste datorii Guvernul a alocat deja de la buget o parte din banii necesari și că plata lor nu reprezintă un privilegiu pentru industria farmaceutică, ci doar o respectare a obligațiilor României ca stat membru al Uniunii Europene. Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente este deschisă pentru stabilirea unui calendar de eșalonare a datoriilor, așa încât plata acestora să se facă gradual și să nu producă dezechilibre în sistem. Avem în continuare un dialog deschis cu Ministerul Sănătății și ne exprimăm convingerea că vom găsi împreună o soluție în acest sens.

Cât despre Directiva plaților întârziate cu implementare din 16 martie, o considerăm un semnal foarte bun pentru că reprezintă începutul unui proces de armonizare și de intrare în normal pentru țara noastră și pentru mediul de afaceri românesc. Această măsură a fost pregatită și anunțată încă de acum 2 ani și știam cu toții că se apropie momentul implementării.  Rolul Directivei este acela de a transforma statele europene în agenți economici responsabili pentru obligațiile pe care le au și care pot plăti penalități în cazul întârzierii plăților, principiu care de altfel se aplică demult în mediul privat.”