Sistemul de sănătate românesc are nevoie de o nouă metodologie de calcul al prețului la medicamente, în beneficiul pacienților români

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) consideră că amânarea aplicării metodologiei actuale de calcul al prețului la medicamente până la data de 1 noiembrie este o măsură în beneficiul pacienților români, chiar dacă reprezintă doar o soluție temporară pentru problema dispariției medicamentelor de pe piață.

,,Suntem de părere că decizia autorităților este un prim pas în a încetini fenomenul dispariției medicamentelor, dar acesta trebuie să fie urmat de implementarea unei soluții pe termen lung. Iar soluția constă într-o nouă metodologie de calcul care să faciliteze accesul pacienților la medicamente, nu să transforme România într-o țară sursă pentru exporturi paralele.

Metodologia actuală de calcul al prețurilor la medicamente impune nu doar alinierea la prețul minim european, cât şi referențierea prețului medicamentelor originale la prețul medicamentelor generice. Implementarea metodologiei în această formă ar fi avut un impact major asupra accesului pacienților la medicamente. Prețul medicamentelor ar fi coborât cu 35% sub minimul european fapt care ar fi avut drept consecință limitarea şi mai mare a accesului pacienților la tratamente prin posibila retragere de pe piață a 123 de medicamente inovatoare.

Avem toată încrederea că actuala conducere a Ministerului Sănătății va ține cont de realitățile prezentate de producătorii de medicamente, de operatorii de pe lanțul de distribuție şi de reprezentanții asociațiilor de pacienți şi că îşi va concentra eforturile în a identifica o nouă metodologie de calcul benefică sistemului de sănătate”, a declarat Dan Zaharescu, Directorul Executiv al ARPIM.

Companiile membre ARPIM îşi arată disponibilitatea pentru un dialog deschis şi pentru o consultare reală cu autoritățile în vederea construirii unui cadru legislativ de stabilire a prețului la medicamente care să îmbunătățească accesul populației la medicamente.