Către: Guvernul României
În atenția: Domnului Prim-Ministru al României, Dacian Cioloș
Stimate domnule Prim-Ministru,
Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Local American Working Group (LAWG), Colegiul Farmaciştilor din România şi Asociația Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici (ADRFR) doresc să vă semnaleze riscurile la care vor fi expuşi pacienții români dacă proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Metodologiei privind modul de calcul și procedura de avizare și aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă în România va fi implementat în forma propusă de Ministerul Sănătății.
Metodologia propusă de Ministerul Sănătații impune scăderea prețului medicamentelor sub nivelul minim european deja impus de actuala metodologie, fapt care va determina dispariția unui număr şi mai mare de medicamente de pe piață, în condițiile în care accesul pacienților la tratamente în România este oricum limitat.
Metodologia propusă încalcă dreptul constituțional la sănătate al pacienților români și în același timp, pentru bugetul de stat nu doar că nu se vor face economii, dar se vor înregistra pierderi de sute de milioane lei prin scăderea contribuțiilor aferente activității companiilor farmaceutice.
Domnule Prim-Ministru, dorim să subliniem că am făcut nenumărate demersuri până acum şi, inclusiv în dezbaterea publică organizată de Ministerul Sănătății, am atras atenția autorităților asupra efectelor dramatice pe care implementarea metodologiei propuse le va avea asupra pacienților şi asupra stării de sănătate a populației României.
Decidenții din Sănătate au propus această măsură fără a se consulta, în mod real, cu toate părțile afectate de măsură şi fără a realiza o analiză de impact.
Conform analizei realizate de compania independentă DLA Piper, există riscul de întrerupere a comercializării pentru 123 de medicamente inovative, dintre care 55 de medicamente au fie alternative generice limitate, fie nu au nicio alternativă disponibilă în piaţă. Peste 800.000 de pacienți care suferă de boli cardiovasculare, oncologice, reumatologice, dermatologice vor avea dificultăți în a-şi găsi medicamentele şi vor fi nevoiți să îşi modifice schemele de tratament ceea ce va atrage potențiale riscuri clinice şi implicit va creşte costurilor aferente tratamentului.[1]
Sistemul actual de stabilire a prețului la medicamentele de uz uman, conform Ordinului de Ministru 75/2009, a impus deja în România cel mai mic preț la nivel european. Metodologia propusă va duce la stabilirea unui nou minim, prin scăderea minimului european deja existent cu încă 35%. La aceste elemente total nefavorabile unui mediu de afaceri sănătos li se adaugă şi taxa claw-back.
Acest sistem de stabilire a prețurilor şi de taxare a medicamentelor va duce la dispariția acestora de pe piață fie din cauza creşterii exportului paralel, fie din cauza deciziei companiilor farmaceutice de a nu mai aduce medicamentele în România.
Companiile se vor vedea obligate să retragă anumite medicamente de pe piața locală în condițiile în care România este țară de referință în stabilirea prețului pentru alte 10 state europene şi scăderea prețului în România va face nesustenabilă comercializarea acestora.
Considerăm că este esențial ca metodologia de calcul al prețului la medicamente să fie retrasă şi autoritățile să-şi concentreze toate eforturile în redactarea şi implementarea unei noi metodologii de calcul în colaborare cu operatorii din lanțul farmaceutic şi cu reprezentanții asociațiilor de pacienți.
Pacienții români, deținătorii de autorizație de punere pe piață, operatorii de pe lanțul de distribuție, farmaciştii, pe scurt, sistemul de sănătate românesc are nevoie de o metodologie de calcul sustenabilă, care să faciliteze accesul pacienților la tratament, nu să îl îngreuneze şi mai mult.
Având în vedere impactul pe care implementarea metodologiei menționate mai sus l-ar putea genera asupra sistemului românesc de sănătate, dar și asupra mediului de afaceri ce activează în acest sector, vă adresăm rugămintea de a retrage proiectul de Hotărâre de Guvern aflat în prezent în dezbatere publică şi de a solicita demararea de consultări reale cu toți cei implicați. Astfel, putem evita o posibilă situație de criză care îi va afecta şi mai mult pe pacienții români, deja tratați cu mult sub standardele europene.
Asociațiile semnatare îşi exprimă disponibilitatea de a lucra împreună cu autoritățile pentru identificarea celor mai bune soluții pentru asigurarea accesului continuu la medicamente al pacienților români.
În speranța unui răspuns favorabil, vă asigurăm, domnule Prim-Ministru, de întreaga noastră considerație.
Cu deosebită stimă,
Călin Gălăşeanu
Preşedinte ARPIM
Radu Răşinar
Preşedinte LAWG
Prod. Univ. Dr. Farm. Dumitru Lupuleasa
Preşedinte Colegiul Farmaciştilor din România
Robert Popescu
Preşedinte ADRFR
[1] Datele fac parte dintr-un studiu realizat de firma de avocatură DLA Piper în luna ianuarie 2016 evaluând portofoliul de medicamente a 17 companii farmaceutice membre ARPIM.