România se află mult în urma țărilor europene în ceea ce privește accesul pacienților la tratamente noi

Impactul progresului în medicină se traduce în vieți salvate. Spre exemplu, hepatita C poate fi astăzi vindecată, nu doar ținută sub control cu ajutorul tratamentului. Pacienții cu HIV pot avea o speranță de viață similară cu cea a oamenilor sănătoși. Variola este eradicată și numeroase alte boli infecțioase pot fi astăzi prevenite prin vaccinare.

Însă inovația salvează vieți doar dacă pacienții au acces la ea. Iar România se află mult în urma țărilor europene în ceea ce privește accesul pacienților la tratamente noi.

În 2018 au fost aprobate 37 de noi molecule pentru introducere la compensare, iar anul acesta, în primele 5 luni, doar 2 noi tratamente. Iar unele dintre acestea sunt medicamente care au stat pe lista de evaluare luni bune, înainte de a intra la compensare. Între timp, Food and Drug Administration (FDA) – Centrul pentru Cercetare și Evaluare a Medicamentelor a autorizat pentru intrare pe piață 59 de medicamente inovatoare în 2018 și 13 în primele 6 luni din 2019. Însă va trece mult timp până când unul dintre aceste medicamente va ajunge în România.

Mai multe detalii, în acest articol.