Rezultatele evaluării listei medicamentelor compensate şi gratuite au fost publicate pe site-ul Ministerului Sănătătii

Duminică, 22 decembrie 2013, au fost publicate pe site-ul Ministerului Sănătătii rezultatele evaluării HTA a terapiilor propuse pentru lista medicamentelor compensate şi gratuite. Astfel 167 dosare au fost depuse spre evaluare, dintre care 130 au primit aviz favorabil pentru a fi incluse pe lista medicamentelor compensate, iar 37 dosare au fost respinse.

Lista medicamentelor compensate şi gratuite va intra în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății pentru 30 de zile.

,,Publicarea rezultatelor evaluării HTA este al doilea pas major făcut de autorităţi în folosul pacienţilor care într-un timp foarte scurt vor putea avea acces la terapiile inovatoare pe care le aşteaptă de mai bine de 6 ani. Deschiderea listei de medicamente compensate şi gratuite va avea efecte benefice majore pe termen lung şi la nivelului bugetului sănătăţii întrucât în timp se vor înregistra reduceri ale costurilor legate de spitalizare şi de reintegrare a pacienţilor în societate.

Datorită faptului că vor beneficia de medicamente de ultimă generaţie, mai eficiente şi cu un grad de tolerabilitate mai mare, pacienţii vor avea şansa de a se vindeca într-un timp mai scurt, iar în cazul celor cronici, calitatea vieţii se va îmbunătăţi considerabil”, a declarat Oana-Martha Igrişan, Director Comunicare Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

,,Atât definirea metodologiei de actualizare a listei, cât şi publicarea rezultatelor reprezintă paşi esenţiali care contribuie la alinierea României la standarde europene în ceea ce priveşte accesul la progresele înregistrate de medicină.

Sperăm că în curând procesul de actualizare a listei va fi finalizat. ARPIM îşi arată în continuare deschiderea la dialog şi oferă expertiza sa astfel încât deschiderea listei de medicamente compensate să aducă în cel mai scurt timp beneficii reale pacienţilor”, a adăugat Oana Igrişan.

Cele 130 terapii care vor intra în dezbatere publică sunt destinate diferitelor arii terapeutice: oncologie, cardiologie, hematologie, diabet, pneumologie, oftalmologie, boli infecțioase etc.