Poziția ARPIM referitoare la situația creată de retragerea Mundipharma din România

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) dorește să-și exprima opinia referitoare la dezbaterile din ultima vreme referitoare la retragerea din România a companiei Mundipharma – companie membră ARPIM:

„La sfârșitul anului trecut, Mundipharma a luat decizia de a-și restrânge activitatea de reprezentare directă în România, precum și de a căuta o nouă alternativă de business pe plan local. În acest context, este important de reținut că, deși au existat unele discontinuități în aprovizionare, produsele Mundipharma vor fi și în continuare la dispoziția medicilor și a pacienților români.

Decizia Mundipharma s-a bazat pe înăsprirea considerabilă a condițiilor de desfășurare a activității pe piața farmaceutică românească, pe creșterea considerabilă a expunerii la riscuri financiare, precum și pe creșterea nesustenabilă a nivelului de taxare. Mai concret, cauzele care au determinat această decizie au fost: perioada foarte lungă de timp în care listele de medicamente compensate și gratuite nu au fost completate cu molecule noi, inovatoare, prețurile impuse la nivel minim european, referențierea prețurilor produselor originale la cele generice, introducerea pe listele de gratuite și compensate a unor produse care, deși nu se află la dispoziția reală a pacienților, au avut ca efect creșterea coplății suportate în fapt tot de către companie, prelungirea termenelor de încasare a banilor de către producători la peste 300 de zile și în final taxa clawback.

ARPIM reiterează faptul că taxa clawback, cumulată cu celelalte măsuri de austeritate – neactualizarea integrală a listei medicamentelor compensate din 2008, termenele de plată foarte lungi, cel mai mic preț la medicamente din întreaga Europă, referențierea pe clase terapeutice – crează un mediu economic și investițional impredictibil și extrem de dificil.

Aceasta este realitatea economică de care trebuie să ținem cont atunci când luăm decizii referitoare la activitatea noastră în România. Companiile farmaceutice membre ARPIM nu au amenințat și nu amenință cu retragerea din România. Companiile farmaceutice, așa cum este Mundipharma în aceste zile, sunt nevoite să acționeze în condiții economice profund nefavorabile și să ia deciziile care se impun de la companie la companie.

ARPIM face eforturi considerabile, împreună cu toți partenerii săi, cu autoritățile locale și internaționale, pentru a se asigura că mediul economic și legislativ rămâne unul favorabil menținerii și creșterii accesului pacienților la tratamentele vitale pentru sănătatea lor. Din acest punct de vedere, ARPIM este alături de întreaga comunitate medicală și în special de pacienții din România și de problemele cu care aceștia se confruntă. Împreună cu membrii săi, ARPIM face toate demersurile pentru ca aceștia să fie cât mai puțin afectați de efectele măsurilor impuse.”

Cristian Luțan, Director Executiv Adjunct – ARPIM.