Politica de prețuri și taxa clawback, cauzele pentru lipsa medicamentelor

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) are ca principală misiune îmbunătățirea accesului pacienților români la medicamentele de ultimă generație, în acord cu standardele europene de tratament. De aceea, orice măsură care contribuie la atingerea acestui obiectiv și la asigurarea disponibilității tratamentelor pentru pacienții din România este bine-venită.

“ARPIM salută măsurile anunțate de Ministerul Sănătății pentru facilitarea accesului pacienților la medicamentele de care au nevoie, interzicerea exportului paralel pentru unele medicamente fiind o măsură care poate avea doar caracter temporar. Este nevoie de soluții pe termen lung, care să rezolve în mod real disfuncționalitățile observate în asigurarea pacienților cu medicamentele necesare. ARPIM este pregătită în orice moment să sprijine Ministerul Sănătății pentru identificarea și implementarea lor”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al ARPIM, în contextul deciziei Ministerului Sănătății de a suspenda temporar exportul paralel în cazul unor medicamente citostatice și imuno-supresoare.

ARPIM își reafirmă, pe această cale, deschiderea către un parteneriat cu autoritățile naționale competente din domeniul sănătății pentru găsirea unor soluții viabile pe termen mediu și lung, care să prevină apariția unor crize în asigurarea pacienților romani cu medicamentele necesare.

 

Mai multe detalii, în acest articol: Medicamente lipsă în spitale. Pacienții caută din farmacie în farmacie anumite citostatice: Avem copii de crescut, e groaznic!