Parteneriat MS-ARPIM

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, împreună cu Preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, domnul Makis Papataxiarchis au semnat miercuri, 20 martie 2013, un protocol care are ca principal obiectiv garantarea accesului pacienţilor la tratamente în anul 2013.

,,ARPIM consideră că acest parteneriat reprezintă un pas semnificativ către un mediu de afaceri predictibil şi sustenabil economic, în care pacienţilor români să li se garanteze accesul mai bun la toate tratamentele existente care să le permită o viaţă mai sănătoasă şi mai lungă. Acest protocol reprezintă un angajament pe termen scurt al ambelor părţi de a asigura sistemului de sănătate un mediu economic şi financiar stabil. Memorandumul urmează să acopere aceleaşi aspecte pe termen mediu şi lung”, a declarat Makis Papataxiarchis, Preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Protocolul abordează principalele problematici ale industriei farmaceutice inovative in România: directiva plăţilor întârziate, actualizarea listei medicamentelor compensate şi gratuite, metodologia de stabilire a preţurilor şi taxa clawback. Pentru fiecare dintre aceste aspecte Ministerul Sănătăţii şi ARPIM au agreat un calendar şi un mecanism de lucru pentru perioada următoare.

În ceea ce priveşte directiva plăţilor întârziate, Ministerul Sănătăţii a agreat împreună cu ARPIM implementarea unui calendar de eşalonare a plăţilor datoriilor până la sfârşitul anului 2014 astfel încât să nu se realizeze o presiune financiară care să nu poată fi suportată de sistemul sanitar. Astfel, 2/3 din facturile emise înainte de implementarea Directivei vor fi plătite până la sfârşitul anului 2013, urmând ca restul de 1/3 să fie achitate până la sfârşitul anului 2014. Facturile emise după data de implementare a Directivei vor avea termene de plată care vor descreşte treptat până la 180 de zile la sfârşitul anului 2013 şi până la 60 de zile la finele anului 2014.

„Ne dorim un sistem în care toate componentele sale să funcţioneze coerent. Problema arieratelor trebuie rezolvată. De aceea, ne-am propus să blocam apariţia de noi arierate. Guvernul face eforturi imense sa plateasca in acest an 3,5 miliarde lei, urmând ca în 2014 să mai rămână un miliard de lei de plătit”, a precizat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Referitor la actualizarea listei de medicamente compensate, până la sfârşitul lunii martie se va finaliza metodologia de introducerea de noi medicamente pe listă, astfel încât de la 1 iulie 2013 pacienţii să poată avea acces la medicamente de ultimă generaţie care sunt disponibile în Europa de mai bine de 6 ani. De asemenea, începând cu 1 iulie 2013 actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite se va face periodic la fiecare 180 de zile cu noi produse.

Atât ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cât şi reprezentanţii ARPIM au susţinut faptul că este momentul să se identifice soluţii optime care să asigure pacienţilor un acces continuu la medicamentele înregistrate în România.

În ceea ce priveşte taxa clawback, Ministerul Sănătăţii împreună cu ARPIM au agreat continuarea discuţiilor în anul 2013 pentru adaptarea acesteia, astfel încât în 2014 să fie sustenabilă economic pentru ambele părţi.

„Parteneriatul pe care l-am semnat împreună are o semnificaţie deosebită, el alăturându-se protocoalelor şi acordurilor pe care le-am semnat în ultima lună pentru armonizarea tuturor solicitărilor care vin din partea celor care sunt preocupaţi de sănătatea oamenilor. Suntem deschişi la dialog, la orice iniţiativă care ne-ar putea ajuta în demersul nostru de a asigura serviciile medicale şi tratamentele corespunzătoare de care au nevoie pacienţii”, a declarat ministru Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Protocolul prevede şi întâlniri trimestriale între parteneri şi discutarea anticipată a proiectelor care vor avea impact asupra industriei farmaceutice.

„Avem în vedere, de asemenea, elaborarea în comun a unor programe pentru creşterea gradului de educaţie sanitară a populaţiei, precum şi promovarea unui mediu etic de afaceri”, a adăugat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.