Un grup interministerial discută cu furnizorii de medicamente încă de anul trecut o nouă formulă pentru taxa clawback, care a ajuns la 24,6%.
Din 2011 a fost făcută o singură amendare a mecanismului existent, în decembrie 2018, când valoarea bugetului trimestrial alocat medicamentelor (BAT) a crescut cu 80 de milioane de lei și s-a stabilit indexarea acestuia cu inflația anuală.
”Mecanismul este însă mult mai complex și este nevoie de redefinirea integrală a acestuia, inclusiv a modului de stabilire a prețurilor și a modului în care se fac decontările, cu simulări pe fiecare propunere în parte” – spun specialiști și oficiali implicați în discuții și negocieri, consultați de cursdeguvernare.ro.
Taxa clawback a intrat în vigoare în 2011, pentru a controla cheltuielile cu medicamentele, și le impune producătorilor să suporte integral diferența dintre bugetul alocat și consumul real al pacienților.
Medicamentele noi, mai eficiente dar și mai scumpe, vor crește costul consumului real total, ceea ce înseamnă, în condițiile conservării bugetului pentru medicamentele compensate, o majorare a valorii clawbackului.
Mai multe informații, aici: