Dan Zaharescu: Stabilirea unui pret mic al medicamentelor nu este o solutie sustenabila pentru salvarea sistemului de sanatate

Dan Zaharescu, Directorul Executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a participat la Scoala de Vara ,,Jurnalism Farmaceutic” organizata de Colegiul Farmacistilor din Romania in perioada 4-6 iunie si a abordat doua probleme esentiale ale sistemului de sanatate: taxa clawback si noul mecanism de calcul al pretului la medicamente.

,,Sistemul de sanatate romanesc se afla din ce in ce mai aproape de colaps, iar reglementarile impuse producatorilor de medicamente de catre autoritati nu ajuta la imbunatatirea situatiei, de fapt noile reglementari pentru calculul preturilor ii expun pe pacienti la un risc si mai mare de a fi privati de terapiile de care au nevoie.
Stabilirea unui pret mic al medicamentelor nu este o solutie sustenabila pentru salvarea sistemului de sanatate, aceasta masura putand chiar determina declinul acestuia. Totul risca sa se intample din cauza noilor modificari aduse Ordinului 75, care impun medicamentelor originale referentierea la pretul medicamentului generic si obliga astfel producatorii de medicamente inovatoare sa vanda medicamentele al caror brevet a expirat cu 35% mai putin decat pretul minim european. Acesta este motivul pentru care unii producatori au anuntat deja autoritatile ca exista riscul sa fie nevoiti sa retraga anumite medicamente de pe piata, atunci cand aceasta prevedere va intra in vigoare.
Acestei reglementari i se adauga si faptul ca producatorii de medicamente acopera prin taxa clawback deficitul actual al bugetului de medicamente, care a ajuns sa reprezinte peste 25% din vanzarile medicamentelor catre sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Daca privim toate acestea in contextul in care lista medicamentelor compensate inca nu a fost actualizata integral, iar sistemul de sanatate este cronic subfinantat nu putem decat sa atentionam din nou autoritatile asupra necesitatii de a identifica urgent solutii pentru salvarea sistemului de sanatate si implicit pentru le oferi pacientilor romani accesul la servicii medicale si medicamente similare cu cele de care beneficiaza si ceilalti cetateni europeni.’’