În tabloul european, România rămâne punctul de reper negativ pentru mulți dintre indicatorii ce măsoară performanța sistemelor de sănătate, începând cu finanțarea sectorului și până la indicatori ce reflectă efectele acestui sistem ineficient.
Potrivit ARPIM (Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente), există progrese vizibile ale situației Românie în Raport, însă, lucru important, nu la nivelul progreselor inovatiei si mai ales, și, mai ales, nu la nivelul nevoilor pacienților.
Rata semnificativă de decese din boli tratabile reflectă provocările în accesul adecvat și la timp la tratamentul de care au nevoie pacienții, lucru confirmat și de repetatele crize ale medicamentelor din ultima vreme.
Marea problemă pe care o produce subfinanțarea sistemului este că ea presupune, până la urmă, costuri mai mari la nivelul întregii economii și întregului buget.
”Un pacient tratat cu medicamente de ultimă generație se recuperează mai repede, petrece mai puțin timp în spital, generează mai puţine cheltuieli directe și indirecte, are o calitate mai bună a vieții. Și toate costurile indirecte (consultaţii medicale repetate, analize, recăderi terapeutice, lipsa productivităţii etc.) asociate tratării unui pacient cu alternative terapeutice care nu mai sunt eficiente sunt astfel economisite.” – spune Alina Culcea, noul președinte al ARPIM.
Mai multe informații, în urmatorul articol: https://cursdeguvernare.ro/cu-sanatatea-la-urgenta-fenomenele-din-spatele-tristelor-date-statistice.html