Cresterea bugetului alocat medicamentelor – necesara pentru a raspunde nevoilor reale de tratament ale pacientilor

 

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) saluta preocuparea autoritatilor pentru imbunatatirea finantarii sistemului de sanatate prin cresterea alocarii bugetare pentru sanatate, in conditiile colectarii suplimentare fata de nivelul planificat, a peste 350 milioane lei din taxa clawback.

Urmatorul pas este prioritizarea corecta a alocarii sumei suplimentare, context in care industria farmaceutica romaneasca atrage atentia ca bugetul actual alocat medicamentelor nu raspunde nevoilor reale de tratament ale pacientilor. Tocmai de aceea, suplimentarea bugetului medicamentelor trebuie privita ca o prioritate pentru pacientii romani, fiind necesara alocarea a 175 milioane leiin plus la bugetul aprobat trimestrial (BaT) incepand cu trimestrul 4 al anului curent (2014).

“Pentru sistemul de sanatate actual care se afla in plin proces de reforma, orice bugetare suplimentara da posibilitatea de a oferi tratamentele necesare pacientilor romani. Apreciem eforturile autoritatilor care s-au concretizat prin cresterea bugetului Sanatatii in urma rectificarii din luna iulie 2014. Dar, pentru ca aceasta crestere sa aduca beneficii pacientilor si sa raspunda nevoilor reale de tratament ale acestora, solicitam autoritatilor alocarea a 175 milioane lei din suma totala anuntata la rectificare si includerea acesteia in referinta trimestriala. In felul acesta pacientii vor putea avea acces la tratamentele de care au nevoie si mai mult”, a declarat Calin Galaseanu, Presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

“Suma din bugetul de stat alocat trimestrial pentru medicamente in acest an a fost la nivelul consumului real din trimestrul 4 al anului 2011, diferenta dintre acesta si consumul real de medicamente fiind suportata de catre producatorii de medicamente prin taxa clawback. In acest context, consideram prioritara cresterea bugetului de referinta folosit in calculul taxei si modificarea formulei de calcul a taxei clawback, astfel incat sa reflecte nevoile reale ale pacientilor romani. Doar asa pacientii romani vor putea beneficia de tratamentele de care au nevoie, iar industria producatoare de medicamente nu va mai acoperi, prin taxa clawback, intreg deficitul de finantare si va reveni treptat la posibilitatea de a face noi investitii”, a declarat Dragos Damian, Presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

“Starea de sanatate a populatiei si economia tarii sunt direct afectate de nivelul de finantare a sistemului de sanatate. Romania are nevoie de o populatie sanatoasa si pentru aceasta, autoritatile ar trebui sa depuna eforturi pentru ca, treptat, procentul din PIB alocat sanatatii care acum este de 3,9% sa ajunga la minimum 7%”, a adaugat Calin Galaseanu.

ARPIM si APMGR isi arata disponibilitatea pentru un dialog deschis si o dezbatere reala cu autoritatile in urma careia sa fie identificate cele mai bune solutii pentru a putea raspunde nevoilor tuturor pacientilor.