Creştere de peste 20% a speranţei de viaţă în cazul pacienţilor cu diferite afecţiuni oncologice

Speranţa de viaţă a pacienţilor americani care suferă de diferite forme de cancer a crescut cu peste 20% datorită tratamentului cu medicamente de nouă generaţie, conform unei analize realizată de PhRMA (Pharmaceutical Researchers and Manufacturers of America) la nivelul SUA.

 În ultimii aproximativ 40 de ani, rata standard de supravieţuire de 5 ani a crescut cu 21% în cazul pacientelor cu cancer la sân, cu 50% pentru pacienţii care suferă de cancer la prostată, cu 36% pentru cei cu diagnosticul de cancer la colon şi cu 54% pentru cei care au cancer la plămâni.[1]

,,Datele PhRMA ne arată şi că reducerea mortalităţii cauzate de cancer cu 10% ar însemna economii de aproximativ 4,4 trilioane pentru bugetul naţional SUA. Desigur, aceste economii ar putea fi realizate de toate statele care investesc în tratarea pacienţilor, deoarece un pacient tratat corespunzător înseamnă un nivel de productivitate crescut, o integrare mai rapidă în societate, costuri indirecte asociate aparţinătorilor mai scăzute.

Investiţia în tratamente de ultimă generaţie pentru pacienţii români care suferă de cancer ar putea aduce economii semnificative bugetului naţional, iar toate aceste economii ar putea fi reinvestite într-un sistem de sănătate care se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte finanţarea. România are nevoie de o finanţare corectă, peste 4% din PIB pentru a se apropia de media europeană de 6,5% şi pentru ca astfel pacienţii să se poată trata la aceleaşi standarde cu ceilalţi europeni”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Agenţia Naţională Americană de Cercetare a Cancerului[2] – Globocan indică faptul că numărul de decese cauzate de cancer în România se ridică la aproximativ 50.000[3], în condiţiile în care sunt peste 600 de pacienţi la fiecare 100.000 locuitori care suferă de o afecţiune oncologică, conform Jurnalului European de Cancer[4].

[1] http://www.phrma.org/the-value-of-cancer-medicines-infographic

[2]GLOBOCAN – Agenţia Naţională Americană de Cercetare a Cancerului; efectuează studii privind incidenţa, mortalitatea şi prevalenţa diferitelor forme de cancer în 184 ţări.

[3]http://globocan.iarc.fr/ia/Europe/atlas.html

[4]http://www.ejcancer.com/article/S0959-8049(13)00007-5/pdf