ARPIM salută progresele la nivel european și național cu privire la Planul de luptă împotriva cancerului și recomandările europene privind extinderea screening-ului la alte trei cancere

ARPIM salută progresele la nivel european și național cu privire la Planul de luptă împotriva cancerului și susține noua abordare prezentată de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre să prioritizeze și să diversifice screeningul pentru depistarea cancerului.

ARPIM salută propunerea Comisiei pentru o Recomandare revizuită a Consiliului privind screening-ul cancerului, publicată la 20 septembrie 2022. La 20 de ani de la ultima Recomandare, acest moment mult așteptat este un pas important în îndeplinirea ambiției UE pentru combaterea cancerului, dar mai ales pentru susținerea planurilor de control al cancerului elaborate și implementate de Statele Membre.

Nivelul actual de depistare a cancerului variază foarte mult între Statele Membre ale UE, România fiind în coada clasamentului european atât în privința diagnosticării precoce cât și în privința accesului la tratamente de ultimă generație. Cu toate acestea, România este prima țară europeană care a elaborat un Plan Național de Combatere a  Cancerului (PNCC) după adoptarea celui european și are o șasă unică de a deveni un exemplu de bună practică în regiune.

“Apreciem eforturile autorităților și ale Parlamentului României  de a propune un Plan Național de Combatere a  Cancerului care urmează modelul european și este aliniat  standardelor europene de abordare a cancerului. Planul Național de Combatere a Cancerului a fost dezbătut și adoptat în Senat chiar la o zi după declarațiile doamnei Kyriakides și România are o oportunitate unică de a crea cadrul unei abordari unitare a cancerului, la standarde europene”, a declarat dr. Ioana Bianchi, Director Relații Externe ARPIM.

Propunerea Comisiei Europene este un pas înainte important pentru a ne asigura că oamenii din întreaga Europă și mai ales cei din România beneficiază de cea mai recentă inovație în materie de screening și considerăm că Uniunea Europeană joacă un rol crucial în sprijinirea coordonării eforturilor de screening ale cancerului în UE și la nivelul fiecărui stat membru. Încă dinainte de declarațiile Comisarului European pentru Sănătate privind extinderea programelor de screening la cancerul bronhopulmonar, de prostată și gastric, România inclusese în Planul Național de prevenire şi combatere a cancerului în România programe de screening pentru cancerul pulmonar și de prostată ca priorități.

“Salutăm faptul că România este prima țară europeană care a elaborat un Plan Național de Combatere a  Cancerului (PNCC) după adoptarea celui european și sperăm într-o adoptare cât mai rapidă a acestuia la nivelul Parlamentului, pentru a permite implementarea acțiunilor prevăzute. Credem că este important ca implementarea acțiunilor să fie monitorizată atent, pe baza unor indicatori relevanți și, mai ales, să beneficieze de o finanțare adecvată”, a declarat dr. Ioana Bianchi, Director Relații Externe ARPIM.

Comisia pentru Sănătate din Senatul României a dat, pe 20 septembrie, raport favorabil fără amendamente legii de aprobare a “Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România”; a doua zi, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Senatului. Potrivit procesului legislativ, documentul va merge la Camera Deputaților, iar după aprobarea deputaților, Legea va fi promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, Ministerul Sănătății fiind responsabil de implementarea sa.